четвъртък, 29 септември 2011 г.
Ориз по китайски
Обичам китайската кухня - пилешки хапки в сладко- кисел сос, ориз със зеленчуци и яйце, разни месца с три вида гъби , пържен сладолед и т.н. и т. н..Спирам дотук, че ще ви доскучее:))).
Та всичките тези вкусотии правят посещенията ми в китайските ресторанти незабравими - все още търся идеалната рецепта за хапките в сладко- кисел сос:).За компенсация обаче открих чудесна рецепта за пържен ориз - много вкусен, изяждам толкова много от него, че си го приготвям за основно ястие , а не за гарнитура:).
Рецептата е на Дес , от бг- мама - ще ви я посоча като източник, това момиче ме научи как да правя пържен ориз със зеленчуци и аз съм й много, много благодарна!!!
Необходими продукти:
1 ч.ч. ориз
1-2 с.л. олио - използват се за сваряването на ориза и ще ви трябват още няколко с.л. за задушаването на зеленчуците
микс от замръзени зеленчуци по избор
2 яйца
лук - 1 глава
Първо трябва да се свари ориза - аз го правя по този начин. След което се налага да почакате да поизтине.
В тиган задушавате нарязаният на ситно лук и половин пакет замразени зеленчуци -не ги размразявам, само ги заливам със студена вода да падне образувалата се скреж. Ако пуснат вода - изчакайте да изври.Избутайте зеленчуците в единият край на тигана , разбъркайте 2 яйца с малко сол и ги сложете в празната част на тигана и ги запържете като омлет, след което ги накъсайте с вилица на малки парченца. Добавете свареният ориз и разбъркайте хубаво , да се смеси всичко добре.Не пържете дълго, минутка му е достатъчна.
Това е - чудесен става ориза,зрънцата се делят, ако е приготвен по този начин.Може да го сервирате със соев сос, или да добавите щипка къри - експериментирайте смело, рецептата го позволява:))).
Приятно готвене и още по- приятно похапване!
Източник
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Аелис, браво. Не готвя китайска храна в кулата, но при теб се е получило много апетитно.
ОтговорИзтриванеWitch, ти си господарката в кулата - ти решаваш какво ще се готви:).Радвам се, че ти е допаднал вида на ориза - малко нескромно звучи, но стана много вкусен:).
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубаво настроение в кулата ти!
Обожавам китайската храна- тази в нашите ресторанти, защото в чужбина готвят по съвсем различен начин китайците му с китайци :-)
ОтговорИзтриванеПравя този ориз по сборна от форума рецепта, Франкенщайн от няколко други, но определено ми е любопитно да изпробвам тази и ще го направя в най- скоро време. Благодаря, Аелис! Отново изкушаващо е при теб :-)
Бубе, и аз имам такива подозрения - в Китай съм сигурна, че кухнята е по- различна от тази в нашите ресторанти - това тук е по- скоро някакъв побългарен вариант на китайската кухня:))).Ама е много вкусна тази побългарена китайска кухня:).
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубава неделна вечер!
Ох, изглежда страхотно!
ОтговорИзтриванеМного апетитнен ориз. Аз го приготвям по малко по различен начин. Една причтелка филипинка ме научи. Тяхната кухня е еднаква. Имат много интересни сладки хлебчета пълнени с месо :)
ОтговорИзтриванеПоздрави.
Али,страхотен ориз!Обожавам го!
ОтговорИзтриванеХубава и успешна нова седмица!
Нели, радвам се, че ти е харесал вида на ориза:).
ОтговорИзтриванеДеси, има ли я рецептата за ориз на приятелката ти филипинка в твоя блог?А тази за сладките хлебчета?Ах, как обичам такива чуждоземски вкусотии:)))).
Катерина, и аз много го обичам пърженият ориз.
Момичета, благодаря ви за хубавите коментари.Прекрасна нова седмица ви пожелавам!
Тази за хлебчетата я нямам. Знам само, че се приготвя на пара, което е доста интересно за мен. Проблема е, че моята приятелка не е върл фен на готвенето и обикновенно само ми носи разни нещица приготвени от майка.
ОтговорИзтриванеДеси, след като прочетох първият ти коментар веднага ти дойдох на гости и открих рецептата за ориза - много ми хареса:).Не е късно приятелката ти да се запали по кулинарията, и аз допреди няколко години не разбирах какво забавление и удоволствие може да е готвенето:).
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубав понеделник!
Аелис, чудно оризче! Много апетитно и вкусно! Много го обичам и понякога си приготвям вкъщи почти по същата технология, която си споделила.
ОтговорИзтриванеОбичам и разни други китайски ястия, но от около година съм отказала посещенията в китайските ресторанти, заради занижената хигиена :( Точно до офиса има един такъв и няма да ти казвам каква миризма се носи от кухнята и същата тази миризма се е пропила из цялото заведение. Опитват се да я тушират с ароматизатор, но не се получава, дори става по-зле :(
Извинявай, че се отклоних малко, ама да си излея мъката... Та затова предпочитам домашно приготвеното китайско :)
Хубава вечер! Поздрави!
И аз съм голям почитател на някои от вкусотийките в китайските ресторанти. Но вкъщи нещата не ми се получават.
ОтговорИзтриванеЩе пробвам рецептата за ориза.
Поздрави и хубава вечер :)
Ели, пробвай ориза, надявам се да ти хареса!
ОтговорИзтриванеТаня, чувала съм същото и от други места и най- вероятно е истина - ако успея да си направя и пилешките панирани хапки в сладко кисел сос и вече няма да има нужда да посещавам китайските ресторанти:))).
Аелис,
ОтговорИзтриванене съм готвила китайски ориз, но затова пък много го обичам:-) Твоят ми хареса и си вземам от него:-)
Хубава вечер!
Мъхче, вкусно става оризчето - дано ти се е усладило:).
ОтговорИзтриванеНаправих го по рецептата, със сигурност ще го направя и втори път :)
ОтговорИзтриванеYana, благодаря ти, че си се доверила на рецептата ми!Много се радвам, че ти е харесал ориза и ще го повториш:).
ОтговорИзтриванеПоздрави и прекрасна вечер!
Напред към ориза ... четох рецептата и в БГМама, май схванах основната идея, от тук нататък започва тънкото 'тунинговане' хихихи ... Благодаря за рецептата, Аелис
ОтговорИзтриване