Аелис

Аелис
Много обичам да готвя и искам да споделя тази си страст с вас!

вторник, 5 октомври 2010 г.

Ориз за гарнитура


Приготвен по този начин ориза става много хубав,не се слепва, всяко зрънце си стои отделно от другите и е много вкусен.Винаги се придържам точно към рецептата, но вместо олио понякога ползвам масло :

На котлон за гарнитура
1 ч.ч ориз
2 ч.ч вода
сол на вкус или кубче бульон
1 или 2 с.л олио/ масло/

Завира водата ,добавяте солта и олиото.Ориза трябва да е много добре измит,последната му вода да е бистра.Добавяте ориза и когато започне да ври с водата , котлона се намалява на 1 или на най -ниската степен ако сте на газ и се захлупва с капак.Ако капака е с дупка зашлупвате добре,ако не е с дупка,оставя се минимално леко отворено.Не се бърка ориза.Когато видите,че вече няма вода в тенджерата - тогава леко се побутва ориза, за да се види дали има на дъното течност.Ако няма - изключвате ориза и го оставяте няколко минути захлупен.Става страхотен и не се слепва,всяко зрънце се дели.Понякога добавям пресни или сушени зеленчуци.

Благодаря на mishonka95, че ме научи как да правя хубав ориз за гарнитура.

Нямам самостоятелна снимка на ориза, затова го показвам в комбинация с вкусният винен кебап;).

Да ви е сладко!

Източник

15 коментара:

  1. Мила Стела,този ориз от тук нататък ще е и мой-страхотен е.Правила съм различни видове-варен,задушен, на пара,но този ми допадна най-много.Сложих олио и масло.Дори с обикновен ориз стана толково вкусно,че моите в къщи ме питат това ориз ли е?Правих го за гарнитура на пилето с къри-и то стана фантастично.Благодаря ти от сърце.Лека вечер!

    ОтговорИзтриване
  2. Живе, много се радвам, че така ви е харесал ориза- и аз само така го приготвям вече:).Много си върви с пилето с къри:).Благодаря ти за коментара - много ме зарадва:).

    ОтговорИзтриване
  3. STRAHOTNA RECEPTA , TOLKOVA MN RECEPTI DO SEGA SAM ROBVALA SAS VSQKA EDNA MI STAVA6E SLEPNAT ORIZA ILI PREKALENO PREVAREN! BLAGODARQ MN

    ОтговорИзтриване
  4. Много се радвам,че ви е харесал ориза, приготвен по този начин!Наистина става много хубав, а е толкова лесно:).
    Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  5. Благодаря за прекрасната рецепта,наистина е много хубав,само него ще го правя.За винен кебап е прекрасен.

    ОтговорИзтриване
  6. rosalinda583, наистина е много сполучлива рецептата -откакто я научих само така правя варен ориз и го използвам за какво ли не - за винен кебап, за ориз по китайски,за гарнитура към пилето в глинен съд и т.н.
    Много се радвам, че и на теб е харесала рецептата!

    Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  7. Strahotna recepta- burza i tochna, poluchi se tochko kakto e opisan priza. Naistina e mnogo spoluchliva recepta i e universalna za garnitura ot oriza. Blagodarq na Aelis i na Google, che mi q pokaza burzo :)

    ОтговорИзтриване
  8. Вчера отново правих от този ориз - наистина сполучлива рецепта:).А Гугъл е пръв помощник и на мен:).

    ОтговорИзтриване
  9. Благодаря за чудесната рецепта. Наистина стана много вкусно!

    ОтговорИзтриване
  10. Радвам се, че ти е харесал:)!

    ОтговорИзтриване
  11. Пробвах , добре се получи.Истината е ,че проявих недоверие .Радвам се ,че приех предизвикателството да пробвам.Получи се.Благодаря.

    ОтговорИзтриване
  12. Яна Чичинева2 февруари 2014 г., 3:56

    Току що го направих. Стана разкошен, това е първият път, когато проявя такъв ориз. Благодаря за хубавата и лесна и рецепта.

    ОтговорИзтриване
  13. Рецептата е на 100% много сполучлива. От както открих вашия блог доста неща опитах и всички се получиха без проблем.

    ОтговорИзтриване
  14. Tatqna, mnogo se radvam che vsichko ti se e poluchilo - staraq se da opisvam neshtata maksimalno podrobno.
    Izvinqvam se za latinicata, skarana sum s tehnikata i ne moga da si svalq kirilica, shte iskam pomosht ot drugarche:))))

    ОтговорИзтриване