Аелис

Аелис
Много обичам да готвя и искам да споделя тази си страст с вас!

събота, 26 юни 2010 г.

Тирамису


За тази рецепта аз нямам никаква заслуга - тя е на Танита, по- долу ще дам линк към рецептата й, горещо ви препоръчвам да разгледате целият й блог и няма да сгрешите, ако освен Тирамисуто опитате и други от нейните вкусотии.Търсих рецепта за Тирамису, в която да няма сурови яйца и така открих тази чудесна торта.

Ето и рецептата:

Тирамису

1 ч.ч пудра захар
1 пакетче(220гр) крем сирене Филаделфия
2.5 чаши течна млечна сметана
5 ч.л. захар
1 чаша гъсто кисело мляко или заквасена сметана
1 пакет бишкоти
една чаша кафе – еспресо или нес + 1-2 с.л ром, Бейлис или ликьор с вкус на кафе
Може да се използва безкофеиново кафе и есенция ром, ако от тортата ще хапват деца.

Пудрата захар се разбива със сиренето до пухкав крем. Към крема от сиренето се прибавя киселото мляко(заквасената сметана) и се бърка до получаването на еднородна смес.Чаша и половина течна сметана се разбива с три лъжици захар, докато стане гъст крем и малко по малко се прибавя към крема от сиренето докато стане пухкав крем.
Бишкотите се потапят в кафето и се редят в тортена форма с откопчаващи се страници, изсипва се половината крем и се разстила върху бишкотите, настъргва се шоколад или се поръсва какао по желание, после пак се редят бишкоти напоени в кафе и отгоре останалия крем. Оставя се в хладилника за поне 10 часа. Изважда се от хладилника, махат се страниците, разбива се останалата една чаша сметана с 2 ч.л. захар, намазва се тортата и се поръсва с какао.
Отстрани направих борд от разрязани наполовина бишкоти, но украсата може да бъде каквато си решите.

Според авторката на рецептата, когато нямате бишкоти може да изпечете пандишпанов блат.Досега съм я правила само с бишкоти, но може някой път да опитам и с блат.

Източник

Няма коментари:

Публикуване на коментар