Аелис

Аелис
Много обичам да готвя и искам да споделя тази си страст с вас!

неделя, 31 октомври 2010 г.

Канелени питки с ябълки и карамел


Тази чудесна рецепта открих в блога на Вероника - страхотни неща прави това момиче!Наистина не мога да си я представя с престилка и черпак в ръце, но съм сигурна, че дори и с тези аксесоари ще изглежда красива.Впечатлена съм и от кулинарните й умения, и от изказа й - страхотна е!Разгледайте блога й - аз толкова неща съм си набелязала, че не зная кога ще смогна да приготвя всичко.

За канелените питки - невероятни са!Истина е, че в блога ми ще намерите много по- лесни сладкиши от този, но наистина си струва да се повъртите малко по- дълго в кухнята, за да зарадвате семейството си с този ароматен десерт.

Копирам рецептата така, както я е написала авторката - не бих могла да я напиша по- добре.Само на края ще добавя и нещо от себе си.

Продукти:
за тестото :
4 1 / 2 чаени чаши бяло брашно ( пресято )
2 пакетчета суха мая
2 чаени чаши прясно мляко
1 / 2 чаена чаша кристална захар
2 щипки сол
1 / 2 чаена чаша олио
1 / 2 чаена лъжичка сода бикарбонат
1 / 2 чаена лъжичка бакпулвер

за намазване на тестото и плънка :
3 / 4 чаена чаша разтопено краве масло
1 пакетче канела
3 / 4 чаена чаша кафява захар

за соса :
1 средна сладка ябълка
1 пакетче краве масло
1 чаена чаша захар
4 супени лъжици течна сладкарска сметана

Затоплете млякото с олиото и захарта, не трябва да завират, а само да станат топли
( да можете да държите пръста си в течността ) !
Разтворете маята вътре и сложете 4 чаени чаши от брашното ! Останалото брашно остава за един следващ етап от приготвянето на тестото .
Разбъркайте всички продукти много добре, покрийте с кърпа и оставете тестото да втаса поне 1 час !
Добавете останалите продукти за тестото и го размесете пак ! Ако има нужда помогнете си с още малко брашно ! Не слагайте обаче повече от 2 супени лъжици повече брашно от посоченото в рецептата !

А сега да приготвим соса . Карамелизирайте леко захарта и изсипете всички продукти !
При добавянето им обаче внимавайте да не се изгорите - направете го след като сте махнали карамела от котлона и той се е " успокоил " от кипенето !
Върнете соса отново на котлона, намалете степента му на много слабо и го оставете там, докато всички компоненти се свържат напълно в хомогенен сос !

Обелете ябълката и я нарежете на много малки парченца !
Сега започваме да сглобяваме всичко, но преди това пуснете фурната на 190 градуса да загрее добре !
Знаете, че добре загрятата фурна е решаваща при печене !

На дъното на намазана с олио тава, изсипете карамеления сос, а върху него разпределете нарязаната ябълка !

На набрашнена повърхност разточете тестото на голям правоъгълник, намажете го с разтопеното масло, посочено в рецептата за мазане, поръсете с канелата и захарта !
Навийте го на руло и го нарежете на кръгове с дебелина около 2,5 - 3 см !
Подредете рулцата върху соса и ябълките !
Покрийте с фолио и печете 25 минути така !
След това махнете фолиото и печете още около 10 минути без него !
Обърнете питките върху поднос със соса нагоре и сервирайте.

Това е рецептата.Аз срещнах известни трудности - тестото беше прекалено меко и използвах доста брашно при оформянето на рулото, за да мога да го разточа.Малко ми се сляга питките при печенето, но това не се отрази на крайният резултат - когато обърнах сладкиша в поднос си имаше хубав вид, макар да не си личаха отделните кифлички, малко се бяха сляли при печенето.
След като махнах фолиото пекох малко по- дълго от посоченото в рецептата - бледи ми стояха питките, затова пекох около 25 мин., докато станат златистокафяви.

Страхотен е сладкиша в този си вид, но на мен ми остана малко сметана, която разбих с няколко лъжици захар на гъст крем.Сервирах сладкиша в компанията на малко от тази сметана - няма такава вкусотия!

Приятно похапване!
Източник

Няма коментари:

Публикуване на коментар