Аелис

Аелис
Много обичам да готвя и искам да споделя тази си страст с вас!

неделя, 23 януари 2011 г.

Торта "Шоко лешник"


Рецептата е на Apr - когато видях снимката на тортата й веднага разбрах, че е точно като за мен:))).Направих я с готови блатове и се получи една много бърза и също толкова вкусна торта.Ще ви издам една тайна - тортата не е от най- леките, аз лично се нагърбих с тежестта на три парчета:)))).



Необходими продукти:

2 блата за торта - готови, какаови
400 гр. течен шоколад - използвах Финети
200 гр. лешници
захарен сироп или компот за сиропиране на блатовете
1 капсулка есенция "Ром" - използвах на д-р Йоткер
1 натурален шоколад
1-2 с.л. олио
шепа бели стафиди

В тортена чиния слагате първият блат, който сиропирате със захарният сироп, към който предвирително сте добавили ромовата есенция.Сиропирате го толкова, колкото желаете - но не прекалено, да не ви се разпадне блата;).Отгоре намазвате обилно с течният шоколад - остана ми съвсем малко от него след намазването.Върху течният шоколад нареждате цели лешници , като леко ги притискате към шоколада, да "потънат" в него.Поръсвате тук- там със стафиди и слагате вторият блат и го сиропирате .Натуралният шоколад се разтопява на водна баня с 1 с.л. олио - когато се разтопи към него се добавя и останалият ви течен шоколад.Заливате тортата с разтопеният шоколад, поръсвате с начукани лешници и малко стафиди и прибирате тортата за няколко часа в хладилника, да стегне шоколада.

Моят течен шоколад трудно се разтилаше върху блата , затова го загрях в купичка за няколко секунди в микровълновата фурна, за да се втечни.След това се мажеше много лесно, но наистина трябва да е за много кратко във микровълновата, да не се пресече.А ако е бил на стайна температура известно време - ще си е достатъчно течен за мазане;).



Това е един чудесен завършех за неделната ви вечеря, така че слизайте до магазина и след около 30 мин. десертът ви ще е готов:))).

Приятно тортоправене!!!

Източник

4 коментара:

  1. Супер, лесно, бързо и много шоколадово!

    ОтговорИзтриване
  2. Traiana , точно така си е, любима комбинация :).

    ОтговорИзтриване
  3. Става ли тортата толкова вкусна като "Шоко лешник"на сладкарница Неделя?

    ОтговорИзтриване
  4. Tortata e mnogo vkusna i napomnq za tortata ot sladkarnica Nedelq no ne e suvsem sushtata.
    \izvinete za latinicata kirilicata mi izchezna nqkude:(

    ОтговорИзтриване