Аелис

Аелис
Много обичам да готвя и искам да споделя тази си страст с вас!

четвъртък, 17 февруари 2011 г.

Болярска питка


Рецептата за тази питка е на Биляна от бг- мама.Това е първата питка, която направих и която ме "запали" по месенето:).Снимката е стара, защото не съм я правила скоро - все гледам да изпробвам нещо ново;).Питката обаче е наистина вкусна и не е трудна, препоръчвам я за начинаещи в месенето - само да предупредя, че след като успеят веднъж, няма да могат да се спрат:)))).
Препоръчвам ви да я оформяте , като я усуквате и завивате като охлювче - така е наистина най- вкусна.

Необходими продукти :

1/2 ч.ч. олио
около 1кг. брашно
4 бр. яйца
1с.л. сол
1с.л. захар
1 пакет суха мая - аз слагам пакетче и половина от маята на доктора
400мл. хладка вода
1/4ч.л. сода разбита в 2с.л. кисело мляко
100гр. препържено масло

Брашното с маята се пресява и се прави кладенче.Вътре се сипват олиото, киселото мляко със содата, солта, захарта, водата и яйцата(единият жълтък се отделя за намазване на питката).
Замесва се меко тесто и се разделя на 4 топки.Топките престояват известно време да се отпуснат(поставени в/у брашно и завити с мокра кърпа), но не и да втасат.
Всяка топка се разточва на кора около 40-45см.Налагат се една върху друга, като всяка се намазва с масло.Завиват се на руло и се усуква.Поставя се в тава намазана с мазнина навита като охлюв.Когато втаса много хубаво(да увеличи два пъти обема си) се намазва с жълтък който е разбит с малко олио и се пече в предварително загрята фурна на 210градуса.Пече се около 25-30мин, като фурната накрая се намалява на 150-170градуса.Като се извади питката се напръсква с вода и се завива с кърпа.

За препърженото масло - просто го сложете в тиган и леко го запържете( да не покафенява, само да промени аромата си), придава страхотен аромат на питката.

Приятно месене и още по- приятно похапване!

Източник

8 коментара:

  1. Разкошно изглежда! Това е единствена питка, която ми се получава сполучливо всеки път :-) Така да се каже "гаранция за успех" рецепта :-)

    Поздрави и усмихнат уикенд :-)

    ОтговорИзтриване
  2. Milena , аз затова я избрах да се уча с нея - съфорумките в бг- мама ме увериха , че е лесна и сполучлива;).След нея ми дойде смелостта да пробвам де що питка видя:))).Голяма страст ми стана това месене:).И само да допълня - след като тя ти се получава, и други питки и тутманици ще ти се получат, давай смело:).

    Усмихнат уикенд и на теб!

    ОтговорИзтриване
  3. Аелис, чудна е, с такава златна, хрупкава коричка, ммм...

    ОтговорИзтриване
  4. Чудесна пита. Вярно е, че който я направи веднъж не може да се спре. Моята рецепта е много близка до тази, но без олио, сода, кисело мляко и препържено масло. Правя я от години и от първия път се радваме на успешен финал. Кръстила съм питката "Снежи", защото имам рецептата от приятелка, която от години не живее в България и така често си спомням за нея. Каня се от известно време да я публикувам стъпка по стъпка в блога си и определено в новата седмица ще го направя. Ако искаш ела след вторник-сряда да я видиш.

    ОтговорИзтриване
  5. The witch , непременно ще ти дойда на гости по средата на другата седмица и ще ти видя питката:).А след това най- вероятно ще запретна ръкави и ще я направя:))).
    Приятен и усмихнат ден ти желая!

    ОтговорИзтриване
  6. Аелис, заповядай при мен.
    Питка изстива...
    http://towerwitch.blogspot.com/2011/02/blog-post_22.html

    ОтговорИзтриване