понеделник, 9 май 2011 г.
Пърленки
Рецептата на това тесто научих в готварският форум на бг- мама - темата за него носи заглавието "Най-вкусното тесто за пица и мекици, което съм яла!" и си го заслужава:).Тестото наистина е много вкусно!Според авторката на темата Angela това е най- вкусното тесто за пици и мекици и аз реших, че най- вероятно ще е изключително подходящо и за пърленки:).Е, много обичам да го казвам и ще го направя - оказах се права:))).
В рецептата тестото се замесва на ръка, но машинката ме е разглезила напоследък , та тя се справи с тази задача:).
Тъй като количеството ми се видя голямо - направих половин доза, вие решавате с какво количество тесто ще се справи вашето семейство:))).
около 1 кг брашно
1 суха мая
1 ч. л. сол
2 ч.л. захар
2-3 с.л. олио
1 с.л. оцет
1 кофичка кисело мляко с 1 ч.л. сода бикарбонат в него
1 яйце
прясно мляко на око - около 200 мл
Брашното и сухите съставки се разбъркват в голяма тава или купа, правим кладенче и добавяме останалите. Замесваме меко тесто. Престоява на стайна температура около 30 минути. След това може да се ползва за каквото искате - пица, мекици.
Това е оригиналната рецепта на Angela.
Направих половин доза с 200 мл. кисело мляко и 100 мл. прясно, 1 яйце, половин пакетче суха мая на доктора - или казано накратко, освен яйцето всичко разделих на две.Първо поставих в машинката мокрите продукти , накрая пресятото брашно и върху него маята.Тестото пое около 550-600 гр. брашно,докато стане на хубава топка, не го измерих точно.След като машинката спря да меси оставих тестото вътре 30 мин., след което пристъпих към действие:).
Половината пърленки направих в контактният сандвичмейкър, а другата половина изпекох на грил тигана - и двата вида станаха уникално вкусни.Веднага след изпичането ги намазах с масло и половината натърках със скилидка чесън (със съпругът ми обожаваме чеснови пърленки), а другата половина поръсих с шарена сол за децата.
Ами това е , като ви дойде музата за месене - пробвайте ги!
Приятно месене и още по- приятно похапване!
Източник
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Страхотно предложение! Мислиш ли, че тестото може да издържи в хладилника или фризера. Предстои ми една почивка и мисля да си приготвя тестото, и да го взема за набързо приготяне на разни закуски!
ОтговорИзтриванеЕлена, чувала съм , че всяко тесто може да се замрази, но не съм пробвала, с нито едно:(.Приятно прекарване на почивката!!!
ОтговорИзтриванеМмммммм, до тук се разнася уханието. Чупвам си малко пърленка с чубричка. Задължително ще ги направя! Чудесно предложение, Аелис!:-)
ОтговорИзтриванеМони, наистина са много ароматни и вкусни - ще се радвам, ако ти харесат:).
ОтговорИзтриванеИзглеждат прекрасно! Не съм правила досега, вероятно тази рецепта ще опитам. Поздрави с пожелания за хубава нова седмица! :)
ОтговорИзтриванеЕва, ти си майстор на печивата и за мен е голям комплимент, че си харесала пърленките !Дано вкусът им ти допадне:).
ОтговорИзтриванеНяма проблем, Аелис, всичко е ок, явно някъде са изчезнали коментарът ми и твоят отговор. Пак ще напиша, че ми харесаха много тези пърленки, така наръсени с чубричка и при първа възможност ще ги опитам. Желая ти усмихнат, ден, Аелис!:-))
ОтговорИзтриванеМони, радвам се, че са ти харесали пърленките - лесни и вкусни са, любимата ми комбинация:).
ОтговорИзтриванеУсмихнат ден и на теб:)!
Много добре изглежда храната, наистина ее вкусна.
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти , радвам се , че ти харесва:)!
ОтговорИзтриване