Аелис

Аелис
Много обичам да готвя и искам да споделя тази си страст с вас!

петък, 27 май 2011 г.

Лимонов сладкиш с бишкоти



Когато става въпрос за сладкиши - лимоновият аромат не ми е фаворит.Предпочитам ванилията, канелата и какаото, а ако ароматът трябва да е цитрусов - тогава използвам портокал.Така стояха нещата допреди два дни, когато направих сладкиша, а вчера, когато направих двойна доза, окончателно промених мнението си относно ароматите:).Или поне за този сладкиш ще правя изключение и няма да замествам лимона с портокал;).
Чуден десерт се получи!Миналият ден го сервирах на вечеря, изяде се наведнъж и питаха за още - така че на следващият ден го направих отново, като удвоих продуктите.Моят съвет е все пак да постъпите като мен - вкусовете ни могат да не съвпаднат, нормално е и няма да ви се обидя;).
Рецептата е на Леля Ог от "Гответе с мен" - ще я посоча като източник, там продуктите са удвоени, така че може вторият път да си направите двойна доза, без да ви се налага да смятате:))).
Сладкишът е чудесен за настъпващите жеги - лек и ароматен е, а също и разхлаждаш, идеалният летен десерт.Не се лишавайте от удоволствието да го опитате:)!

Моля да ме извините за снимката - вече бяха започнали сладкиша, когато се сетих, че не съм го снимала.А и беше вечерта, така че снимката не е много хубава - нека това не ви спира, скъпият твърди , че в готвенето ме бива повече, отколкото в снимането:))).

Необходими продукти :

1 пакетче бишкоти ( едно от целофанените пакети "Савоярди" , т.е едно от четирите в пакета )
1 кисело мляко с висока масленост
1 лимон
захар на вкус - използвах 100 гр. и си беше супер
може да добавите една ванилия - и аз ще пробвам следващият път

В киселото мляко се слага захарта,разбърква се, изцежда се сока на лимона и се настъргва кората му . Не се плашете от киселината на лимона - това ми препоръча авторката на рецептата и я послушах .
В кутия ( първият път ползвах от сладолед , правоъгълна, но вторият използах по- голяма тавичка от кутията,пак правоъгълна) нареждате ред бишкоти , като не е задължително да е плътно . Поливате с част от крема и така още един или два пъти, докато ви свършат продуктите . После оставяте в хладилника за нощ..но и по - малко става- ние нападнахме сладкиша след 8-9 часа някъде . Може да се поръси с нещо, но аз и двата пъти го оставих чистичък.

Това е - приготвя се за десетина минути, после идва неприятният момент с чакането, но си заслужава:)!

Приятно готвене и още по- приятно похапване!

Източник

26 коментара:

  1. Стела, толкова свежо десертче, грабна ме веднага. По отношение на лимона не го предпочитам, но тук ми звучи много добре, свежо и сочно. А снимката ти е много апетитна, точно тя ме грабна и след това прочетох рецептата :)))
    Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  2. Елена, и на мен отношението ми към лимона е същото, ама много ми хареса този сладкиш - любим ми става:).Абсолютно права си - свеж и сочен е сладкиша, а за снимката - благодаря ти, радвам се, че ти е харесала, старая се колкото мога:).

    ОтговорИзтриване
  3. Това е любим десерт от детството ми! Благодаря, че ми го напомни! Много свеж и вкусен е, а твоят изглежда много добре. Поздравления :)

    ОтговорИзтриване
  4. Федора, знаех си аз , че няма да съм втората след Леля Ог, пробвала този сладкиш:)!Много се радвам, че съм те подсетила за него!

    ОтговорИзтриване
  5. Ох, обичам много лимонови сладкиши, а този изглежда толкова сочен. Освен това, като гледам е лесен и няма да отнеме много време. Струва си да си почака да се напоят савоярдите добре. Благодаря за споделената рецепта, Аелис!:-)

    ОтговорИзтриване
  6. Мони, много бързо се приготвя сладкиша - за десетина минути е готов;).В това е част от чара му- макар че много обичам да правя десерти, понякога се надпреварвам с времето и такива рецепти спасяват положението:).
    Благодаря ти за хубавият коментар:)!

    ОтговорИзтриване
  7. Аелис,сладкиша ми напомня торта Мюсли на сладка хапка,който също е с подсладено кисело мляко.С бишкоти не съм пробвала,но ще е вкусно,убедена съм.Аз,като се знам,сигурно и някой плод ще бодна вътре,примерно парченца ананас,за да запазя цитрусовата линия.
    Благодаря за рецептата,ще си я запиша на свой ред!:)

    Хубава вечер ти пожелавам!

    ОтговорИзтриване
  8. Еликсирче, а така, записвай, няма само на мен да ми се пълни Д-то на компа с твои рецепти:))).Правила съм я тортата на Сладка хапка, много е хубава, но този сладкиш е различен на вкус - опитай го, сигурна съм, че ще го оцениш по достойнство:).Ех, сега ми напомни за тортичката - ще я направя сигурно другата седмица, дояде ми се:))).

    ОтговорИзтриване
  9. Сладкишът е страхотен. Изпробван е,макар да не ми се получи крема. Вероятно млякото не е било качествено. Не си упоменала за захарта,но със сигурност тя се смесва с млякото. Публикувах изпробвания от мен сладкиш в блогът си,но незнам защо, немога да приложа линка от твоя блог като източник. Ако желаеш да присъстваш като такъв в публикацията ми, моля те, погледни настройките си, в случай,че има приложени ограничения.
    Благодаря за вкусния десерт и се извинявам за дългия пост.
    Моите благодарности и към Леля Ог.

    ОтговорИзтриване
  10. ninfil , благодаря ти, че ми обърна внимание за мястото на захарта в рецептата - пропуснала съм да кажа, че се слага в киселото мляко, но сега се поправих:).Радвам се, че сладкиша ти е харесал и че си го включила в блога си.Не съм поставяла ограничения, или съм го направила без да искам, а не знам как се оправят тези неща:(.Пробвай още веднъж, дано стане.
    И аз съм й много благодарна на Леля Ог:).

    ОтговорИзтриване
  11. Аелис,съблазнителко, чудесно си се справила!
    От години го правя този сладкиш и съм си го записала на името на моя колежка "Мери".Сега ще прибавя и на "Аелис и леля Ог".
    Аз го правя в кексовата форма, постлана с хартия за печене, върху която нареждам бишкотите и т.н.Когато е готов обръщам в поднос и покривам с белтъци на сняг. Правила съм го и в тортената форма с ринг, пак в същия ред / без да обръщам / и отгоре с шам.
    Благодаря ти че ни подсещаш за забравени през зимата сладости.Време му е вече да го правим.
    А не виждам причина да не си харесваш снимката. Я виж как се усмихма сладкишчето подканващо и предизвикателно....Браво!
    Спорен и слънчев ден.
    Нора

    ОтговорИзтриване
  12. Нора , много ти благодаря за ласкавият коментар!!!И на теб е познат сладкиша, супер е , че ви подканям да направите нещо, което вече сте оценили:).То твоето много вкусно звучи, с тези белтъци на сняг отгоре:).
    Хубав ден и на теб!

    ОтговорИзтриване
  13. Аелис, всичко е наред с линка. Проблемът е бил при мен. Извинявам се,ако съм те притеснила с това.

    ОтговорИзтриване
  14. Нина, никак не си ме притеснила- то аз ти бях на гости и видях, че всичко е наред:).

    ОтговорИзтриване
  15. Толкова хубави думи за това лесничко десертче...само благодарение на теб .
    Колкото до този десерт - наистина е много лек и вкуът му си е напълно ...да кажа завършен? с лимона и ванилията . Никога не съм се изкушавала да добавям нещо друго...кокос , плод , какао...така го е правила майка откак се помня .
    Целувки от Тони ( леля Ог )

    ОтговорИзтриване
  16. Тони, много е хубав сладкиша ти - заслужава си всяка хубава дума:).И аз мисля,че няма нужда от нищо - много си е вкусен така.Защо ли ми се струва, че ще има и други твои рецепти, публикувани в този блог ?:))).
    Целувки и от мен!

    ОтговорИзтриване
  17. Много вкусен е този сладкиш. Точно по мой вкус е :)
    Благодаря!

    ОтговорИзтриване
  18. Илианка, вкусен е , да:).Те и твоите рецепти са по мой вкус:).

    ОтговорИзтриване
  19. Много благодря за рецептата! :) Сладкишът изглежда страшно вкусен, смятам да го приготвя за утре вечерта в двойна доза. Въпроса ми е какво ще стане ако го приготвя от тази вечер, притеснявам се да не му дойде в повече стоенето в хладилника.

    ОтговорИзтриване
  20. Нищо няма да му стане - даже може и по- вкусен да е:).Прави си го спокойно, дано да ти хареса!

    ОтговорИзтриване
  21. На другия ден дори е още по-вкусен. Млякото си попива и направо е блаженство да го хапваш.

    ОтговорИзтриване
  22. Нина, няма как да не се съглася с теб:))).
    Приятен ден!

    ОтговорИзтриване
  23. Още веднъж много благодаря!!! Оставих го за около 20 часа в хладилника и стана великолепен, дори баба ми го хареса, а тя намира косури на всичко, което приготвям. Тавичката, в която го направих не беше много подходяща, образуваха се много пролуки и отгоре почти не остана мляко, за това му сложих една от най-малките сметанки отгоре. Определено ще повторя, но този път в подходящ съд. Препоръчвам го на всеки, при нас двойната доза се изяде за 10 мин.
    http://imageshack.us/photo/my-images/20/spa0197y.jpg/

    ОтговорИзтриване
  24. Много се радвам, че ви е харесал сладкиша!На снимката изглежда великолепно!!!Това отгоре какво е - кокосови стърготини може би?
    Много ти благодаря за хубавият коментар :).
    Приятна вечер!

    ОтговорИзтриване