Аелис

Аелис
Много обичам да готвя и искам да споделя тази си страст с вас!

неделя, 29 май 2011 г.

Бирен хляб


Продължавам да експлоатирам машинката , даже вече добих смелост и направих хляб, без да ползвам точна рецепта.Хубаво хлебче се получи, е, не е толкова пухкаво, като хляба с айрян, но пак си е вкусно.
Скоро четох рецепта, при която течността беше бира и реших да пробвам - бирата обаче беше недостатъчна като количество, само 100 мл., затова реших да добавя вода и да видя какво ще се получи.
Добър е резултата, а най- вероятно ще забравя как съм го направила, затова си го записвам тук:))).



Необходими продукти:

100 мл. изветряла бира
150 мл. вода
1 1/2 малка мер. лъжичка сол
1 1/2 голяма мер. лъжичка захар
2 с.л. зехтин
около 500 гр. пресято брашно - да се получи хубава топка
1 1/2 малка мер. лъжичка суха мая

Сложих първо течностите в кошничката , после брашното, но не цялото, солта и захарта, а накрая - маята.Включих машината , изчаках малко да се размесят хубаво продуктите и после добавях брашно до получаването на хубава, отделяща се от стените на контейнера топка.
Пекох на основната програма , за 750 гр. хляб, средно препечена коричка.

8 коментара:

  1. Чудесен хляб,Аелис!Но най-много се радвам,че си замесила първи хляб на око!От тук нататък рецепта не ти трябва,а само идеи и налични продукти!Поздравления!

    Спорна седмица!

    ОтговорИзтриване
  2. Еликсирче, благодаря!!!И аз много се радвам, че за първи път работих с машинката ,без да се водя по точна рецепта:).Може да измисля някой шедьовър, като хляба с айрян - фаворит ми е за сега;).

    ОтговорИзтриване
  3. Обичам домашно приготвен хляб и твоят изглежда страхотно.
    Поздравления за рецептата и изпълнението,
    хубава нова седмица, Диана

    ОтговорИзтриване
  4. Диана, благодаря ти!И аз много обичам домашно приготвен хляб, не искам и да видя повече купен:).Когато съм на работа и няма кой да зареди машината - съпругът ми купува , но не ям от него - не ми е вкусен вече:).

    ОтговорИзтриване
  5. Ето значи откъде ухаело на прясно хлебче.... мммм. Аз съм хвърлила око на предишното, с айрян, но и това не е за изпускане.:-)

    ОтговорИзтриване
  6. Мони, хляба с айрян е разкошен - последният път ми се залепи за капака, толкова голям стана - е , остана малко беличък там, където се залепи, но пак си беше много, много вкусен!

    ОтговорИзтриване
  7. Поздравления и от мен, Аелис! Вдъхновение оттук насетне и нестихващо въображение!
    Хлябът е разкошен! :)

    ОтговорИзтриване
  8. Ева, благодаря ти за хубавите думи!
    Слънчев и усмихнат ден ти пожелавам!

    ОтговорИзтриване