неделя, 5 юни 2011 г.
Лазаня
И преди съм правила лазаня, но без сос Бешамел - е, какво да кажа, голям пропуск от моя страна:))).Много по- богат вкус има лазанята, приготвена по този начин - сигурно повечето от вас го знаят от личен опит:).
Рецептата е на plamsy от форума на мамите - много сполучлива, препоръчвам ви я!
Необходими продукти:
Готови кори за лазаня (моята тавичка събра около половината кутия)- използвах кори, при които не се налага предварителна обработка
За плънката:
500 гр. телешка кайма
5-6 с.л. доматено пюре
1 морков
1-2 глави лук
2–3 скилидки чесън (може и пресен)
4-5 с.л. зехтин
1 ч.л. босилек
Кашкавал (пармезан) за поръсване върху плънката между редовете
За сос Бешамел:
500 мл прясно мляко,
2-3 с.л. масло, 2-3 с. л. брашно,
индийско орехче (по желание) - авторката на рецептата казва, че не слага, но аз сложих няколко прашинки, хареса ми :)
Лука, чесъна и моркова (настърган) се нарязават наситно и се задушават 1-2 минути в сгорещения зехтин. Слага се каймата да се позапържи и да стане на трохи. Прибавя се 1-2 черпака бульон - зеленчуков( аз сложих вода). Към тази смес се прибавят доматеното пюре, разредено с малко вода. Така ври докато се сгъсти.
За соса бешамел: брашното се запържва в разтопено масло. Налива се студено прясно мляко и се подправя с черен пипер и индийско орехче. Ври 4-5 минути, докато се сгъсти - сосът не става много гъст, нещо като рядка боза се получава.
На дъното на дълбока правоъгълна тава се слага малко зехтин и бешамелов сос и малко от соса с каймата. Поставя се ред кори, разпределя се малко от плънката с каймата и пак малко бешамелов сос, поръсва се с кашкавал. Поставят се втори ред кори, бешамелов сос и плънка, кашкавал. Нареждат се така 3-4 реда - докато свършат продуктите;). Най-отгоре се залива със сос бешамел и се поръсва обилно с кашкавал.
Пече се в загрята на 180 градуса фурна около 30 минути (до готовност).
Като се извади се поръсва с нарязан магданоз или босилек - аз сложих босилека в плънката.
Малко дълго ми се получи обяснението, но не е сложно ... много вкусна става.
Приятно готвене и още по- приятно похапване!
Източник
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Всички вкъщи много обичаме лазаня. И аз долу-горе така я правя, но без чесънчето :))
ОтговорИзтриванеЧудесно изглежда твоята :)
Федора, и без чесън ще е вкусна, ама у дома се харесва;).Мда, и ние сме й фенове на лазанята:))).
ОтговорИзтриванеАелис, чудна е станала лазанята. И ние я обичаме много - с и без чесън, всякак:-)) Поздравления!
ОтговорИзтриванеМони, много почитатели си има лазанята и как да не е така - толкова е вкусна!
ОтговорИзтриванеСтрахотна е! Обожавам лазаня!
ОтговорИзтриванеТраяна, и на мен ми е любима:)!
ОтговорИзтриванеБлагодаря!
Страхотно ти се е получила лазанята!А как я обичаме у дома,ммммммм!Да можех да си взема парченце от твоята,Аелис :)!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти , Еликсирче:)!За съжаление отдавна е само спомен лазанята, но специално за теб ще направя отново:))).Иска ми се и корите сама да приготва, ама ще видя как ще се организирам, че все не ми достига времето.
ОтговорИзтриванеАелис, пак съм тук, за да те поканя, когато ти е удобно, да наминеш при мен, защото там те очаква една награда!:-))
ОтговорИзтриванеСърдечни поздрави и усмихнат и слънчев уикенд!
Мони, идвам незабавно:)))!
ОтговорИзтриванеМного вкусно изглежда,не съм правила с бешемел ,но явно ще пробвам :)
ОтговорИзтриванеНели, много е вкусна с бешамел- смятам все така да я правя занапред:).
ОтговорИзтриванеДнес ще правя лазаня и те навестих да прочета как си процедирала , просто изминаха няколко дни и не си спомням :)
ОтговорИзтриванеТо е едно и също ,ама .... да открадна някоя идейка -евентуално :)
Аз използвам бешемел на ,,хопла,, -много е сполучливо и с него.
Нели, не съм го ползвала бешамела на Хопла, само сметаната;).Ще се огледам за него и ще направя още една лазаня - за сравнение;).
ОтговорИзтриване