Аелис

Аелис
Много обичам да готвя и искам да споделя тази си страст с вас!

неделя, 8 април 2012 г.

Пай Банофи




Не бях опитвала този така известен пай, но бях чувала само хубави неща за него - така че реших да го приготвя:). Нещо ми подсказа, че няма да дочака дневни снимки, затова го щракнах набързо преди вечерята - оказах се права, а сладкиша заслужава хубава снимка.Нищо, следващият път!
В нета има много рецепти за този прочут пай, аз реших да се ръководя от изпитан източник - Лабрекс;).Може да надникнете в източника, има цяла тема за този пай, наистина става много вкусен.
Най- трудно достъпният продукт в тази рецепта е Дулсе де лече - другите имена , под които може да сте го срещали , е сварена сгушенка или карамелено кондензирано мляко.Аз използвах ето това :


Единственото , което промених в рецептата е бисквитите - използвах бисквити "Златен сезон", които много напомнят за едновремешните "Златна есен".Може да използвате и бисквити тип кукис, шоколадови.

Ето и самата рецепта:

Необходими продукти:

Основа:

250 гр. пълнозърнести бисквити (в Англия - digestive biscuits) - аз използвах "Златен сезон"
55-60 гр. разтопено краве масло

Пълнеж:

1 кутия варена сгушенка
3 банана
284 гр. сметана, разбита, но не на твърд сняг - използвах 200 мл. сладкарска сметана
шоколад за украса



Бисквитите се смилат и се смесват с размекнатото масло. Във форма с диаметър 18- 20 см. се прави подложката от бисквитите, като се натиска хубаво с дъното на чаша най-добре - аз натиснах просто с длани. Отгоре се излива вареното карамелизирано мляко. Бананите се режат на кръгчета и се подреждат върху млякото. С лъжица се слага разбитата сметана и леко се изравнява. Формата се слага в хладилник за около час. Внимателно с тънък нож се минава покрай стената на формата и се маха пръстена. Украсява се с настърган шоколад.

Това е всичко - наистина лесна рецепта, няма печене и други такива създаващи проблеми неща:)))).

Дано съм успяла да ви изкуша и да опитате този превъзходен пай!!!

Приятно готвене и още по- приятно похапване!!!

Източник

15 коментара:

  1. Ех, Аелисче, напоследък рядко навестяваш блог пространството, но всеки път появата ти е свързана с нещо много апетитно и сочно! Чудесно се е получил сладкиша! Поздрави и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  2. ByBy, права си - рядко намирам време напоследък за кулинарното ми кътче:(.Но пък видя ли свободна минутка - ще публикувам следващата си рецепта - събрали са се доста, само време да намеря:).
    Благодаря ти за милите думи!!!
    Сладкишът наистина е вкусен, и лесен за приготвяне:))).

    Хубава нова седмица и на теб!!!

    ОтговорИзтриване
  3. Искам да знам от къде мога да си намяря такова мляко, защото със сигурност ще изпробвам рецептата.
    P.S. Време беше да се включиш с някоя прекрасна рецептата като тази....ще я пробвам и ще се похваля
    Поздави

    ОтговорИзтриване
  4. Дани, наскоро в нашият малък град откриха магазин "Берьозка" - там намерих сгушенката.В по- големите вериги магазини може да намериш Дулсе де лече - доколкото знам стои на рафтовете в близост до течните шоколади.Много е хубаво това карамелено мляко, ще го ползвам доста често - ако успееш да го намериш ще се радвам да изпробваш рецептата, а още повече ще се радвам, ако ти хареса:))).

    Поздрави и хубава нова седмица!!!

    ОтговорИзтриване
  5. Хей, Аелис къде се беше изгубила? Страхотен е този сладкиш. И аз му се каня от доста време, но още не съм стигнала до него. Ако не ме беше срам, щях са си поискам едно по-голямо парче:)) Весели празници!

    ОтговорИзтриване
  6. Гуинет, не ми остава време за публикации, иначе си готвя и снимам:).
    Този пай въобще няма да е предизвикателство за теб - много е лесен за приготвяне,ей така, между другото, а е наистина вкусен:).

    Прекрасна нова седмица ти пожелавам!

    ОтговорИзтриване
  7. Да си призная, бях чувала за този пай, но не знаех дали е солен или сладък.
    Много ме заинтригува твоята публикация, Аелис! Ще пробвам задължително.
    Поздрави и пожелания за хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  8. Ели, и аз бях чувала за този пай , и рецепти бях чела, но ме спираше това, че не мога да намеря карамелено кондензирано мляко - когато отвориха магазина Берьозка първото нещо , което купих от там беше кутийка сварена сгушенка - наистина е страхотно това карамелено мляко:))).Дано да ти хареса, у дома получи всеобщо одобрение:))).

    Хубава седмица ти пожелавам!!!

    ОтговорИзтриване
  9. О, Аелис този пай е страхотен! Преди го приготвях доста често, но мина повече от година от както го приготвях за последен път. Съчетанието между банан и карамел и чудесно.
    Поздрави и усмихната нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  10. Деси, знаех си, че ще се намерят ценители на този пай:))).Ооо, издържала си цяла година без това чудо - аз едва ли ще успея:).

    Поздрави и прекрасна нова седмица!!!

    ОтговорИзтриване
  11. Аз като хвана една рецепта и я правя докато не ни втръсне, после преминавам на следващата. Така бях с тортата Нутела, с Тирамисуто. Сега пък съм на вълна торта Каприз, но да видим до кога.

    ОтговорИзтриване
  12. Чудесно предложение и изглежда страхотно, Аелис! Ако успея да открия от карамелизираното мляко тук, ще го приготвя непременно. До този момент не съм успяла да го намеря, но няма да се откажа. Весели и прекрасни празници! :)

    ОтговорИзтриване
  13. Деси, покрай ангажиментите ми съм я пропуснала тази торта Каприз, отивам ти на гости да издирвам рецептата:))).

    Дани, няма го навсякъде, така е, но ако ти се мерне пред очите - грабвай без да се замисляш.Сега съм си харесала една торта на Йоли, чиято основна съставка е Дулсе де лече, представям си каква ще е вкусотия:))).

    ОтговорИзтриване
  14. Паят изглежда прекрасен и много сочен. Определено ще го опитам, благодаря ти за рецептата :)

    ОтговорИзтриване
  15. Паят наистина е чудесен - вчера голямата ми дъщеря го поиска отново, но аз си имах друго наум, та тези дни пак ще го правя;).

    Поздрави и хубав уикенд!!!

    ОтговорИзтриване