Аелис

Аелис
Много обичам да готвя и искам да споделя тази си страст с вас!

събота, 14 април 2012 г.

Баницата на Морена

Това е една наистина невероятна баница - може би най- вкусната, която съм опитвала до момента.Неслучайно доби голяма популярност в "Гответе с мен" и готварският форум на Бг мамите.Ще дам линк към източника, погледнете и другите рецепти на Морена, това македонско девойче знае как да се вихри в кухнята:))).
Не правя тази баница за първи път, няма и да е за последен.Реших да я публикувам в блога за по- голямо удобство, а и може някоя от вас още да не я е опитвала.Не е трудна за приготвяне, но вкусът наистина е по- различен от на  другите баници, аз не можах да преброя колко парченца изядох:))).

Ето и рецептата :

Необходими продукти :

1 пак. кори за баница - Морена ползва ""Бела", аз използвах "Фамилия"




За плънката :
сирене около 300г
5 яйца
5 с.л. кисело мляко
малко олио

150г масло, разтопено
1 ч.ч пр. мляко

Първо намазвате корите - залепвате ги една с друга с разтопеното масло, което се нанася с четка  на една кора и слагате отгоре втора кора, тя се залепва за първата, сгъвате ги на четири и оставяте настрани. Така процедирате с всички кори, като трябва да остане малко от маслото. После обръщате купчината приготвени кори, за да започнете с първата, защото е най -дълго престояла и започват да съхнат. Разгъвате я (нали е сгъната ) и поръсвате от плънката, разснасяте я по цялата кора, навивате на руло и редите в тавата, намазана с масло.Случвало се е плънката да не ми стигне, тогава набързо забърквам нова, с 1 яйце, малко сирене и кисело мляко, капки олио и продължавам Нарязвате на парчета, поливате с останалото масло , а след това и  с прясното мляко.Печете на 180-190°С до готовност/зачервяване. Извадете я, напръскайте с малко вода и похлупете с друга тава или пък с хартия за печене и отгоре с кърпа - целта е баницата да се задуши и омекне;).


След всичко това си отрежете парченце, направете си чаша айран и се насладете на удоволствието - със сигурност ще посегнете и за още:))).


Приятно готвене и още по- приятно похапване!!!
Източник 

20 коментара:

  1. Аелис,страхотна баница си спретнала. От много време се каня да опитам баницата на Морена и винаги бързам когато правя и пак я карам по познатия начин.
    Но е крайно време да е поднеса и аз у дома с чаша айран.
    Весел Великден!

    ОтговорИзтриване
  2. Нина, много е хубава баницата - дано и на теб ти хареса!Не е чак толкова пипкава, ще стане за почти същото време, като познатата ти баница:))).

    Весело прекарване на Великден!!!

    ОтговорИзтриване
  3. Чудесно предложение, Аелис! :) Светъл празник на теб и цялото ти семейство!

    ОтговорИзтриване
  4. Дани, благодаря ти!
    Хубав празник и на теб!!!

    ОтговорИзтриване
  5. Честит Великден!
    Стела,тази баница след толкова хвалене ще трябва да я направя и аз.
    Хубав празник!

    ОтговорИзтриване
  6. Честито Възкресение Христово!

    Здраве,благоденствие и хубави дни пожелавам на теб и семейството ти,Стела!
    Обич,разбирателство и светли мисли да има в душите и сърцата ви!
    Баницата на Морена ми е от най-любимите,но слагам повече кисело мляко и не правя упражнението с корите,просто мажа,слагам плънка и редя.Безспорно е невероятно вкусна с чуден аромат на масло!
    Весел празник!

    ОтговорИзтриване
  7. Живе, Честит Великден и на теб!!!Пробвай баницата, сигурна съм, че няма да съжаляваш:))).

    Роси, на мен понякога не ми стига плънката, и за последните две кори ми се е случвало да забърквам нова - не е голям проблем , става много бързо, но ще трябва да го добавя към рецептата, да се има предвид;).Не ми е хрумвало да си спестя упражнението с корите, мога да пробвам някой път:))).

    ОтговорИзтриване
  8. Честито Возкресение Христово! Здраве и благоденствие! Баницата наистина изглежда много вкусно! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  9. Габи, Честито Возкресение Христово и на теб!Вкусна е баницата, наистина;).

    Поздрави и хубава празнична вечер!!!

    ОтговорИзтриване
  10. MAZES, наистине е супер:))).

    Хубава вечер ти пожелавам!!!

    ОтговорИзтриване
  11. Страницата ти е много вкусна, това ми дива като определение в първият момент, в който я посетя. Има прекрасни предложения. Тези ЗАКУСКИ ми напълниха душата. Мисля още утре сутрин да се опитам да направя тази Баница Морена, изглежда много апетитно. Баницата си е традиционно българско ястие и се радвам, че има такива интересни видове за направата й. Подробно си описала всичко и от снимката се вижда, че със сигурност се е получила добре. Закуска мечта. Ще се зарадват всички вкъщи. Нарязана на малки парченца е доста удобна идея, направо на хапки.

    ОтговорИзтриване
  12. Много ти благодаря за милият коментар!!!
    Може и вече да си направила баницата - ако е така, ще ти стане любима:)))).

    Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  13. Поздравления и от мен за баницата.На мен ми стана любима както и на семейството ми.Идеалната българска закуска. Жалко е че в днешно време все по леко и малко жени си правят труда да направят нещо собственоръчно, а не да се изтичат и да купят на бързо от съседният магазин.Стават много меки и крехки.И на мен ми се е случвало да не ми стига плънката и както казваш и ти бързо едно яйце, малко сиренце и айде всичко е готово.Самата им форма също е удобна макар че така като че ли ядеш повече хахах

    ОтговорИзтриване
  14. много обичам всякави видове баници - ние на балканите сме зависими от баници и подобен вид ястия без които неможем да си представим ежедневието и ежедневното меню - поне веднъж в седмицата трябва задължително да присъстват на масата - прекрасна рецепта - мерси за което - поздрави

    ОтговорИзтриване
  15. Радвам се, че ценител на баниците е обърнал внимание на тази рецепта - дано да ви е харесала:).

    ОтговорИзтриване
  16. Баницата е просто невероятна, веднага влезе в книгата ми с рецепти :) Ухае невероятно, докато се пече и накрая чак неможах да повярвам че аз съм я направила :) Мисля че и други твои любими рецепти ще ми станат фаворити- наред е виненият кебап :))

    ОтговорИзтриване
  17. След толкова суперлативи очаквах феноменална баница....оказа се просто баница. вкусна е, но нищо особено. за някои рецепти доста се изхвърляте.

    ОтговорИзтриване
  18. Е, всеки си има любими рецепти и всеки си ги хвали:).Съжалявам, че баницата не те е изненадала с вкуса си, но поне ти се е получила и е била вкусна, така че не е била загуба на време:)

    ОтговорИзтриване
  19. Savchety, много се радвам , че баницата ти е харесала:).Ооо, и виненият кебап също, супер!

    ОтговорИзтриване