Аелис

Аелис
Много обичам да готвя и искам да споделя тази си страст с вас!

събота, 21 април 2012 г.

Желирана бисквитена торта

Много вкусна тортичка се получи, бързам да я споделя с вас:).Преди няколко години много се страхувах от желираните сладкиши - мислих си, че няма да се справя с желатина.Момичетата от бг- мама ми помогнаха да се справя с този неоснователен страх - оказа се, че да се работи с желатин съвсем не е толкова трудно. След първият ми успешен опит падна едно желиране - компоти, кисело мляко, сметана - желирах какво ли не:))).А днес направих и тази тортичка - чудесна е, непременно трябва да я опитате!!!
Идеята за тортата открих в бг- мама, ще посоча източника, съвсем козметични са моите промени, ще ви напиша точно как я направих.



Необходими продукти:

400 гр. заквасена сметана
1 пакет чаени бисквити с какао - 150 гр.
200 гр. захар
1 ванилена захар
1 малък буркан белени праскови в лек сироп - 560 гр.
2 пакетчета желатин на д-р Йоткер

Показвам ви белените праскови в лек сироп, които използвах :


Ако нямате такива, може да използвате компот от праскови.

Начин на приготвяне:

Захарта сложете в заквасената сметана и леко разбъркайте с лъжица, само няколко оборота, колкото да се смесят и поставете сместа в хладилника за 30-40 мин.Нарежете прасковите на малки парченца, начупете бисквитите на парченца. Сокът от прасковите добавете към сметаната и захарта, разбъркайте.Разтворете желатина на водна баня и го добавете към сметановата смес, разбъркайте, добавете бързо парченцата праскови и бисквитите, отново разбъркайте и изсипете сместа в тортена форма с откопчаващ се борд с диаметър 20 см. Поставете тортата в хладилника за 4 часа, след което минавате с нож по края на тортата и внимателно отстранявате откопчаващият се борд - режете парченце и се наслаждавате на приготвеният от вас десерт!!!

И указания за работа с желатин:

  Цък

Може да импровизирате с рецептата , на мен ми хрумнаха разни варианти, като ги изпробвам - непременно ще ги споделя първо с вас:))).

Източник

24 коментара:

  1. Ммм, страхотна тортичка, Аелис! Сигурна съм, че е много вкусна. Добра идея ми даваш отново. Хубав уикенд! :)

    ОтговорИзтриване
  2. Обожавам подобни сладкиши, но макар и вече да имам известен опит с желатина, аз все още треперя дали ще стегне или не.:) Но все пак опитвам, докато преди просто виждайки, че в рецептата има желатин я подминавах. Хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  3. Чудна торта,Стела-вкусна несъмнено,пък и обичам такива плодово-желирани сладости!
    Хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
  4. Стела,допадна ми тази рецепта, а имам и сметана ,която купих без да знам за какво да я използвам.Но си имам рецепта от теб-благодаря ти!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  5. Дани, аз също черпя идеи от теб - редно е да се отплатя по някакъв начин:))).Видях едни много вкусно изглеждащи топчета в блога ти:).

    ByBy, като се учих да желирам първият път ползвах желатина на доктора, стана, и оттогава все него си ползвам , за всеки случай:))).Сигурна съм , че тази тортичка няма да е предизвикателство за теб, като знам какви къде къде по- сложни красоти майсториш;).

    Роси, и аз много харесвам желираните сладкиши - идеални са , леки, много подходящи за лятото, макар че аз напоследък ги приготвям целогодишно:).

    Живе, много хубаво нещо е заквасената сметана:).Дано да ти хареса тортичката!

    Много ви благодаря за коментарите, момичета!
    Пожелавам ви прекрасна неделя!!!

    ОтговорИзтриване
  6. И аз преди време се страхувах от желираните сладкиши, но веднъж като се престраших, вече нямам спирка ;)
    Много апетитна тортичка, Аелис!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  7. Аелис, привет! Тортата ми звучи супер свежа. Задължително ще я изпробвам. Благодаря за идеята.

    ОтговорИзтриване
  8. Ели, не съм само аз значи , да съм спокойна:))).

    The witch, права си , свежа е тортичката;).

    ОтговорИзтриване
  9. vesselinkata, много харесвам всякакви бижута, непременно ще разгледам вашите предложения:).

    Хубава вечер!!!

    ОтговорИзтриване
  10. Добър ден и от мен!
    Едва ли има семейство, което да не е опитвало да прави дори и веднъж една бисквитена торта. Това си е традиционен деликатес в нашата мила българска държава.Много ми харесва тази рецепта понеже не е типичната бисквитена торта, показваш нещо ново със сметаната и желирането. Ще опитам, мисля, че имаме всички продукти в момента. Изглежда много вкусно.

    ОтговорИзтриване
  11. Страхотна идея за бисквитена торта, която да бъде желирана.Изглежда и вкусна и с хубави продукти.Поздравления.

    ОтговорИзтриване
  12. почивка малдиви, хубава става тортичката, много е подходяща за лятото, дано да ви хареса1

    почивки лято 2012 в Чешме, лесно се приготвя, пробвайте я, ше очаквам отзиви:).

    ОтговорИзтриване
  13. Направо огладнях гледайки тази Желирана бисквитена торта , благодаря за хубавото предложения, ще я опитам.

    ОтговорИзтриване
  14. savecard, много хубава става тази тортичка - дано да ти хареса!

    ОтговорИзтриване
  15. Благодаря за вкусната торта и аз мисля да се пробвам и съм сигурна, че ще е вкусна.Подробно си описала всичко, което е добре за нас.

    ОтговорИзтриване
  16. Тази торта изглежда много вкусна и малко по различна от типичната бисквитена торта.Тъкмо се чудех какво да правя за десерт и може да опитам. Само с желатин да се снабдя, след това ще пиша как се е получила.Дали ще стане с обикновена захар пак така и отделно да сложа ванилията?Компота изглежда много добре с тези праскови.Вкъщи имаме компоти предполагам, че и с тях ще се получи пак така на сладост.Много ми хареса рецептата веднага отидем да я почвам и дано често да споделяш тези кулинарни вкусотии с нас.

    ОтговорИзтриване
  17. Аз вече опитах от тази торта и съм страшно доволна, става бързо и вкусно, благодаря за рецептата и снимките.

    ОтговорИзтриване
  18. Невероятна рецепта Аелис !
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  19. изглежда вкусно и чудесно, направо нямам думи за тази рецепта. пробвах я и останах силно впечатлена - тортата е много вкусна и лека и им хареса на всички - затова благодаря много за тази рецепта, продължавай да постираш интересни неща и да ги споделяш с всички нас тук - поздрави и до скоро

    ОтговорИзтриване
  20. Много се радвам , че ви е харесала тортичката:).

    ОтговорИзтриване
  21. Добър ден от мен. На мен също много ми хареса тортата на скоро попаднах на този блог и ми направи силно впечатление и си преписах рецептата, чак днес имах време да я направя и се оказа, че освен много вкуса става и бързо, което веднага я прибави към нещата които ще правя по често в нас.Има много приятен вкус, може би самите праскови от компота придава един по свеж вкус, с желатина става лесно така е.Дано често да измисляте нови рецепти,които да споделяте с нас. От тук ако не се лъжа и един зебрест кекс изпробвах.

    ОтговорИзтриване
  22. Много се радвам,че рецептата ти е допаднала:).Да,лесно и бързо се приготвя тортата-много обичам такива рецепти:).И зебрестият кекс ми е много любим;).

    ОтговорИзтриване
  23. I get thee same numbers coming through the door all the time, because I work with entrepreneurs, and they have a way of thinking that's similar.
    Business coaches also work with business owners who are already successful.
    If you provide excellent coachinbg services, your business cann flourish just by word
    of mouth.

    my blog post busines coaching edinburgh

    ОтговорИзтриване