Аелис

Аелис
Много обичам да готвя и искам да споделя тази си страст с вас!

сряда, 17 март 2010 г.

Фин сладкиш с целувка



Рецептата за този сладкиш имам от майката на кумата ми, която е страхотна кулинарка.Ако обичате карамел- ще се влюбите в него .

Необходими продукти:

1л. прясно мляко
4 яйца/ жълтъци и белтъци се разделят/
около 400 гр. захар
1пакет чаени бисквити - аз използвах" Еверест" с какао , но ми отиде малко повече от 1 пакет, че ги наредих на два реда .
1 ванилия
1ч.ч. нарязани орехи
5-6 с.л.брашно

В кръгла тава се карамелизира захар - количеството да е толкова, че хубаво да покрие дъното на тавата/ моята е с диаметър 30 см./.Когато е готов карамела , върху него се пръска малко студена вода.Приготвя се крем от млякото,4-те жълтъка ,5-6 с.л. брашно,ванилията и 10 с.л. захар. Кремът се вари , като се бърка непрекъснато, когато започнат да излизат балончета е готов.Върху карамела се излива половината крем, върху крема се редят бисквитите/ моите бяха с дупка и ги редих на 2 реда с разминаване Wink/, върху бисквитите се изсипва останалият крем, посърва се с нарязаните на едро орехи.Белтъците се бият на сняг с 4-5 с.л. захар и се разстилат върху сладкиша.Фурната се включва на 1 и само на долен реотан и сладкиша се слага вътре, докато целувката "поизсъхне"/ аз включих фурната на 90- 100 гр. и държах там сладкиша около 15-20 мин., докато целувката получи лека коричка/.
Това е.Лесен е за приготвяне сладкиша, най- трудното е да отрежеш прилично парче, защото наистина е много фин .

Приятен апетит !

Няма коментари:

Публикуване на коментар