Аелис

Аелис
Много обичам да готвя и искам да споделя тази си страст с вас!

петък, 16 април 2010 г.

Сладкиш "Шоколадово докосване"


Това е сладкиш от "старите тефтери", записала съм го като "Сиропиран сладкиш", но след като го опитах реших, че заслужава по- поетично име.

Ето и рецептата :

5 яйца
1 1/2 ч.ч. захар
1 ч.ч. лимонада или друга газирана напитка
1 бакпулвер
2 1/2 ч.ч. брашно - аз сложих 3 ч.ч.

Яйцата и захарта се разбиват с миксер до пухкав крем, добавя се лимонадата и леко се разбърква с вилица или лъжица, прибавя се брашното със сложеният в него бакпулвер.Така получената кексова смес се слага в намазнена и набрашнена тавичка или форма с големина 34/22 см.Пече се в предварително загрята на 180 гр. фурна за 30-35 мин., до "суха клечка".

Сироп :
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. вода
2 с.л. какао с връх - използавах какао на д-р Йоткер

Всичко се смесва и се слага на котлона, бърка се, в момента , в който заври и захарта се разтвори се отмества от котлона и се оставя настрани да поизстине.

Изстиналият сладкиш се нарязва на квадрати и отгоре се залива с охладеният сироп.

Няма коментари:

Публикуване на коментар