вторник, 18 май 2010 г.
Македонска баклава
Рецептата ми е от колежка - чудесна е тази баклава, малко нестандартна, но много вкусна.
Необходими продукти :
1 пакет кори от 500 гр.
За заливката :
100 гр. сусам
250 мл. олио
300 гр. захар
1 бакпулвер
250 мл. газирана вода
В една купичка се приготвят 150 гр. смлени орехи / аз ги нарязах по на едро, че обичаме да ни хрупат/, а в друга купичка се слага 100 гр. кокосови стърготини.
Начин на приготвяне:
В намазана с масло тава се слага 1 кора, намазва се със заливката / около 2 с.л./, ръсят се орехи.Слага се втора кора , намазва се със заливката, ръси се кокос.Трета кора като първата, четвърта кора като втората и така , докато се свършат корите.Нарязва се на квадратчета.Залива се с останалата заливка.Изпича се в загрята фурна на 150 гр.за 1 час, докато хубаво се зачерви.Изчаква се хубаво да изстине и се залива със сироп, приготвен от 500 гр. захар, 400 мл. вода и 2 с.л. лимонов сок/ прясно изстискан/.
Забележки :Това, което описах , е половин доза от оригиналната рецепта.Написах я така, тъй като си става голяма, ако се направи като в оригиналната рецепта се получава наистина огромно количество баклава.При мен се пече повече от час, дори накрая леко увеличих фурната, за да може да се позачерви.Лимоновият сок в сиропа сложих след като го отместих от котлона - не му трябва много да се вари, 1-2 мин. са достатъчни.Според мен баклавата може да понесе още малко захар - аз си падам по по- сладичкото, обикновената баклава, която правя , е по- сладка от тази, та следващият път ще увелича съвсем малко захарта.
Да ви е сладко !
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Няма коментари:
Публикуване на коментар