петък, 21 май 2010 г.
Френска селска торта
Блатове:
1. Яйце – 1 брой
2. Захар бяла кристална – 150 гр.
3. Масло – 50 гр.
4. Мед – 2 с.л.
5. Сода – 2 ч.л.
6. Брашно – 400 гр
7. Прясно мляко – 200 мл
Разбиват се яйцата и захарта, после бавно се добавят млякото, меда, содата и маргарина. Получената смес се вари на бавен огън до получаването на златист цвят около 30 минути, като се бърка постоянно/ при мен по- бързо стана, сместа придоби златист цвят някъде след 20 мин./. Докато е още топла сместа се сипва брашното и се омесва.
От полученото тесто могат да се оформят 7-9 топки, всяка с тегло около 85 гр. Всяка топка се разточва на много тънка кора с диаметър 28-30см, дебелина 3мм и се пече. За една торта се използват само пет от блатовете.
Крем:
1. Заквасена сметана – 1000 мл
2. Захар бяла кристална – 11 с.л.
3. Орехи – 200 гр.
4. Сушени сини сливи - 100 гр./ по желание/.
На ръка се разбъркват сметаната и захарта, слагат се в хладилник за около час - захарта напълно се усвоява от сметаната и се намазва всяка кора, след което се посипва с орехи.На третият блат , върху крема сложих наситнени сушени сини сливи, идеята за добавянето им е на Лабрекс от бг- мама.
Тортата се прави само с 5 (пет) блата!
Така приготвената торта се прибира в хладилника поне за 5 часа.
Източник
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Няма коментари:
Публикуване на коментар