Аелис

Аелис
Много обичам да готвя и искам да споделя тази си страст с вас!

петък, 21 май 2010 г.

Сиропиран черен сладкиш




Отново рецепта от " старите тефтери" - сладкишът се приготвя лесно, не изисква много продукти, а е вкусен .

Необходими продукти :

1 ч.ч кисело мляко
1ч.л. сода
1ч.ч захар
1/2 ч.ч. олио
2 с.л. какао
1 ч.л. канела
2 ч.ч. брашно - аз сложих чаша и половина, гъстичко ми се видя newsm78
1 ч.л. ромова есенция

Содата се угася в киселото мляко, добавят се останалите продукти и се разбърква до хомогенна смес - не е нужно да се ползва миксер, аз го разбърках с вилица.Сместа се слага в намазнена и набрашнена тавичка , не много голяма и се пече в предварително загрята на 180 гр. фурна до суха клечка/ при мен се изпече за около 30 мин./.Остава се малко да изстине , след което се залива със сок от компот или захарен сироп.

Забележка: Аз напоих сладкиша с една кафена чаша сок от компот и го окрасих с кокос.Може да му се сложи и бита сметана, и топка сладолед, може да се намаже и с крем от заквасена сметана и пудра захар - зависи от вкуса ви.

3 коментара:

  1. страхотен сладкиш- мн лесен, изклщчително бърз...половината е ометен вече! :) благодаря за рецептата!
    и аз сиропирах с компот и при приготвянето сложих чаша и половина брашно, защото определено стана доста гъстичко...

    ОтговорИзтриване
  2. Роси, радвам се, че ти е харесал!Така си е - лесен и вкусен е този сладкиш,и става бързичко;).

    Хубав следобед ти пожелавам!

    ОтговорИзтриване
  3. Моят кекс не стана! отвън се изпече за 10-15 мин, почна да почернява като на изгоряло а вътре - течен...:(:(:( Толкова му се точех и ... :( Трябва ли да е в тавичка с дупка или в обикновена кръгла? И при какви кексове се използват двата вида тавички? Малко съм нова в сладкарството ... Благодаря предварително за инфото!!

    ОтговорИзтриване