Аелис

Аелис
Много обичам да готвя и искам да споделя тази си страст с вас!

четвъртък, 20 май 2010 г.

Арменски сладкиш




Рецептата за този сладкиш имам от 7-8 години, правя го много често, защото у дома много го харесват и редовно си го поръчват .Не знам дали наистина този сладкиш има нещо общо с Армения, просто под това име го имам записан в тетрадката с рецепти .Лесен е за изпълнение и не изисква някакви специални продукти, а е много вкусен.

Необходими продукти :

1 яйце
1 ч.ч. кисело мляко
1 ч.л. сода
1 ч.ч. захар
1/2 ч.ч. олио
1 ч.л. оцет
1 1/2 ч.ч. брашно - аз слагам още малко
1 ванилия
1 ч.ч. орехи - нарязани

Разбърква се яйцето, добавя се киселото мляко с угасената в него сода, захарта, олиото, оцета и брашното, с разбърканата в него ванилия.Накрая се слагат орехите. Сместа се изсипва в намазнена и набрашнена форма или тавичка.Пече се в предварително загрята на 170 гр. фурна около 30-35 мин., градусите и времето при вас може да са различни, зависи от това как пече фурната ви.Сладкиша се пече до "суха" клечка, след което се изчаква хубаво да изстине и се обръща в тортена чиния.Изстиналият сладкиш се маже с шоколадова глазура.

Шоколадова глазура:

Едно пакетче масло / 125 гр./ на стайна температура, към него се добавят 2-3 с. л. какао и 3-4 с. л. пудра захар, накрая и 1 яйце.Всичко това хубаво се обърква, става гладък и гъст шоколадов крем.Не се обработва термично, направо се маже върху сладкиша.Украсата е по желание, аз използвам смлени орехи.

Да ви е сладко !

Няма коментари:

Публикуване на коментар