Аелис

Аелис
Много обичам да готвя и искам да споделя тази си страст с вас!

неделя, 13 юни 2010 г.

Panna Cotta с карамел




Продукти за 4 порции:

200 мл. прясно мялко
100 мл. течна готварска сметана
150 мл кисело мляко
100 гр. захар
10 гр.желатин
1 ванилена захар

Приготвяне:

Загрейте млякото със захарта на котлона - не много, целта е само да се разстопи захарта.Желатина се накисва в 50 мл. вода, докато набъбне и заприлича на грис, после се разтваря на водна баня - не допускайте да заври, само трябва да се разтвори, когато е готов прилича на сироп за баклава.Така приготвеният желатин леко се охлажда и се прибавя към млякото и захарта.Добавя се и течната сметана.
Киселото мляко (добре разбито, за да е гладко) сипете в дълбока купа, добавете ванилената захар, разбъркайте и на тънка струйка добавяйте сметановата смес с постоянно бъркане.
Прецедете сместа през цедка да няма бучици, ако е необходимо. Сипете в 4 купички и оставете да стегне крема. Нужни са часове.
Изстудения крем обърнете върху чиния и залейте със течен карамел.

Приготвяне на карамела:

Карамелизират се 100 гр. захар с 1-2 с.л. студена вода до приятно светло кафяв цвят, дърпа се съда от котлона и на малки порции, с непрекъснато бъркане се добавя вряла вода към карамела.Количеството вода зависи от желаната гъстота на карамела, но трябва да е по- малко от 100 мл. - аз използвах около 50-60 мл. вряла вода.Така полученият карамел се оставя да изстине, сгъстява се.С него се залива панакотата.Ако ви остане от карамела - може да го съхраните в хладилник , издържа няколко месеца.

Може да се използва и друга заливка - много ми допада затоплено сладко от боровинки и пудра захар, също така мед и орехови ядки, може да се гарнира с плодове - всичко е въпрос на фантазия и вкус.

2 коментара:

  1. Прекрасно е и изглежда лесно и бързо за приготвяне!

    ОтговорИзтриване
  2. Наистина е лесно - единствено желание за желиране трябва:).

    Хубава вечер ви пожелавам!

    ОтговорИзтриване