Аелис

Аелис
Много обичам да готвя и искам да споделя тази си страст с вас!

петък, 27 август 2010 г.

Препечени телешки филета с Балсамико по рецепта на Дейвид Роко



Тази рецепта видях по Фиеста ТВ - направи ми силно впечатление, много ми беше интересно какво ще се получи.Дейвид Роко е голям чаровник и аз съм му голяма почитателка - с такава лекота и удоволствие готви, че направо заразява :).Ето рецептата, копирана от сайта на Фиеста ТВ :

Продукти:
4 телешки филета
3 глави лук
1/2 чаша зехтин
1/2 чаша оцет Балсамико


Приготвяне:

Загрейте мазнина в тиган, нарежете лука на шайби.
Пържете докато стане приятно златист и карамелизиран. Това е в моментът, в който лукът е мек и сладък и всичките му естествени захари излизат. Добавете малко сол.
Ако видите, че лукчетата залепват за тигана, сложете малко вода, така тиганът ще се деглазира. Щом лукът стане златисто кафяв и прозрачен - е готов. Махнете го от котлона и го извадете от тигана.
# В същият тиган добавете малко зехтин, изпържете филетета от всяка страна за около 30 секунди.
# Когато месото е почти готово, добавете балсамиковия оцет. Силният му вкус ще намалее от готвенето и ще стане приятен плътен, сладникав сос.
# След около 15 минути върнете лука в тигана и оставете на котлона за още 5 минути.

Да дам някои разяснения - трябват ви наистина хубави , крехки и тънко начукани телешки филета - случих на месар, направи ми 2 много хубави, големи и тънки филета, пак ще пазарувам от него :).Направих рецептата с 2 филета, тъй като не бях сигурна в крайният резултат - те бяха големички и изпълниха тигана ми точно, все едно за него бяха правени.Запържих ги малко повече от 30 секунди, може би по минута от всяка страна.Сложих половин чаена чаша балсамико - в началото ми се стори , че е много, че филетата плувнаха, но точно след 15 мин. готвене ,колкото си е написано, течноста се изпари и се получи гъстичък сос.

Много вкусни станаха филетата - леко сладки, а карамелизираният лук е просто вълшебен, приготвен по този начин.Мисля си, че и свинско, и пилешко ще стане вкусно по този начин, ще пробвам със сигурност и ще споделя резултата с вас.

Да ви е сладко!

2 коментара:

  1. Еха, много ми харесва тази рецепта. Балсамико обожавам, а Дейвид Роко - обичам да гледам.
    Благодаря,Аелис, за споделената рецепта, със сигурност ще пробвам още тези дни :) но със свинско филе.

    ОтговорИзтриване
  2. pep-4o , надявам се да ти харесат:).И аз съм му фенка на Дейвид Роко;).Мда, вкусно ще стане и със свинско, като ти прочетох коментара и се зачудих как ли ще е и с пилешко....

    ОтговорИзтриване