Аелис

Аелис
Много обичам да готвя и искам да споделя тази си страст с вас!

четвъртък, 9 септември 2010 г.

Баница-бюрек



Тази рецепта отново открих в готварският форум на бг- мама - голяма съкровищница е той:).Авторката е Vivian*, пробвала съм и други нейни рецепти, всичките много сполучливи.
Много се хареса баницата у дома, ще се прави често, затова записах рецептата на много места, за по- сигурно:). Eто я :

400-500гр. кори за баница- използвах "Фамилия"
1/2 кубче мая, ( около 20гр)
1 ч.л захар
1 ч.ч топла вода
300гр. сирене
4 яйца
1/2 ч.ч олио (или друга мазнина)

В намазана с масло тава, се нареждат корите, като между всяка кора се ръси само сирене.
След това се нарязва на ромбове.
Олиото се загрява до завиране и се заливат краищата на ромбовете.
Разбиват се яйцата и се добавя разтворената мая в топлата вода със захарта и 1 ч.л сол.
С получената смес се залива баницата.
Оставя се 15 мин. да втаса на топло. Пече се на 200 градуса, около 20 мин.
След това тавата се изважда, обръща се наобратно, подпряна на две дъски от две страни докато изстине.

Това е.Само да направя някои уточнения - не я правете в тава с незалепващо покритие, ще се изсипе.Режете корите до долу, за да може сместа да проникне до самата тава - така залепва баницата и при обръщането няма да изпадне.Първият път слагах сирене на всяка кора, но стана малко солена - вторият път слагах на всяка втора кора.При обръщането слагам тавата върху огнеупорни купички, които слагам така, че да я крепят.

Да ви е сладко!

Няма коментари:

Публикуване на коментар