Аелис

Аелис
Много обичам да готвя и искам да споделя тази си страст с вас!

неделя, 12 септември 2010 г.

Лазаня Ани


И тази лазаня , като "Сладкиш Софи" , е кръстена на колежката, която ми даде рецептата за нея .Това е първата лазаня , която направих, много ми хареса и само така си я правя - лесна , вкусна и не много тежка.

Необходими продукти :

1кутия кори за лазаня - аз ползвах" Stella", важното е на кутията да пише, че не се нуждаят от предварителна термична обработка
500гр. кайма
1 буркан доматено пюре / 600 гр./ и толкова количество топла вода
350-400 гр. кашкавал
1 с.л. босилек

Начин на приготвяне:

В тенджера с малко мазнина се запържва каймата, когато промени цвета си се добавя доматеното пюре/ ако киселее сложете в него 1 с.л. захар/, разбърква се хубаво и тогава се добавя топлата вода.Сместта се бърка, докато сместта заври, оставя се да клокне около 2 мин., напълно достатъчни са, и се добавя босилека, соса се дърпа от котлона.
В квадратна или правоъгълна тавичка се сипват 3-4 лъжици сос, колкото да покрият дъното на тавичката и се редят един пласт кори .Върху корите се сипва от доматеният сос - трябва добре да напои корите, но не бива и да плуват в него, хубаво разнасяте соса , да покрие и ъгълчетата на корите, след това ръсите щедро кашкавал.И така се редуват кори - дом. сос - кашкавал. Най- отгоре задължително се слага щедро от дом. сос, а от кашкавала се ръси съвсем малко, тук- таме.Пече се на 180 гр. за около 25-30 мин., пробва се с вилица - ако е мека лазанята, значи е готова.Много внимавайте да не я печете повече от необходимото, защото се разкашква.След като я изкарате от фурната я оставете да почине 15 мин. и след това я разрежете и сервирайте.

Моята тава е средна , от корите ми остават , пазя си ги за следващата лазаня . Количеството на доматеният сос и кашкавала зависи от големината на тавата , в която печете.

Забележка:Не слагайте много мазнина, когато пържите каймата, ако все пак се окаже , че каймата " плува" - отцедете излишната мазнина, преди да добавите дом. пюре.Ако се случи каймата да позагори дъното на тенджерата ви - не е проблем - сложете каймата в друг съд, измийте дъното на тенджерата, подсушете я , сложете вътре каймата и дом. пюре и продължете както си е по рецептата .
Използвайте хубаво пюре - веднъж лазанята ми киселееше, не че не се изяде, но повече не взех такова пюре.

Ами това е - лесна и вкусна, може би някой ден ще се наканя да направя " по- сложна лазаня", но докато настъпи този момент ще си правя тази .

Няма коментари:

Публикуване на коментар