сряда, 22 септември 2010 г.
Тутманик без втасване
Този тутманик приятно ме изненада, тъй като става много бързо - спестява се чакането на едно или две втасвания;).Резултатът е чудесен - тутманикът е мекичък и плътен, стои на пластове, не е така порест.Одобрен беше от семейството ми и като че ли това ще е нашият тутманик.Препоръчвам ви да видите и източника - там е описан много подробно начинът на приготвянето на тутманика.
ПРОДУКТИ
мая колкото кибритена кутийка- около 2/3 от кубчето,може би една идея повече:)
1 ч. лъжица захар
1 ч. лъжица сол
4 яйца - отделям единият жълтък за намазване преди печенето
хладка вода около 220 мл. / една чаена чаша /
около 350 гр. сирене
около 170-180 гр. масло
малко по- малко от 1 кг. брашно, но си пригответе цял пакет.
В чашата с хладката вода прибавяме маята, захарта и малко брашно и разбъркваме на кашичка. Оставяме да шупне.
1. Към пресятото със солта брашно, добавяме леко разбитите яйца, маята, водата и замесваме тестото- не пресявайте целият пакет брашно, при мен тестото пое по- малко от 1 кг. .
2. Разточаме тестото на пласт с дебелина около 2см., като се опитваме да получим нещо като квадрат. Мажем с маслото и поръсваме с натрошеното сирене.
3. Започваме да сгъваме краищата докато сгънем като плик. Отново разточваме и отново намазваме с масло и прибавяме сирене. Това се повтаря 3 пъти.
4. Последният път не разточваме тестото, а го слагаме в тава със сгъната част надолу.
5. Разрязваме на малки парченца и мажем с жълтък. Слагаме да печем в незагрята предварително фурна. Печем само отдолу на 170 градуса около 30мин.. Трябва да го проверите дали е порозовяло отдолу и след това печем на грил около 10мин., докато хване хубава коричка. Тутманикът бухва докато се пече.
Точка 5 остана неизпълнена при мен - изпекох тутманика така, както си е като плик, със сгънатата част надолу.Следващият път повечко ще се постарая с оформянето - не вярвах, че ще е така сполучлив , заслужава хубаво оформяне :).
Източник
Да ви е сладко!
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Охо, имало и рецепта без чакане...
ОтговорИзтриванеНие обичаме тутманик и при първа възможност ще изпробваме и този!
Сърдечен поздрав!
Мария, много е приятно това, че не се чака да втасва, спестява време;).А е и вкусен, много ще се радвам да споделиш впечатлението си, като го направиш:).
ОтговорИзтриванеТутманика е уникален.
ОтговорИзтриванеНаистина е много сполучлив - вкъщи заявиха, че това е тутманик, всичко останало било питка със сирене :).
ОтговорИзтриванеТутманика е страхотен. Вече не ми се налага да ставам рано да правя закуска.
ОтговорИзтриванеРадвам се, че ти е харесал - вкусен и бърз е, наистина е идеална закуска:).
ОтговорИзтриваненевероятно лесен и 10 пъти по-вкусен :D Аелис, страхотна си :)))
ОтговорИзтриванеRadost , не бих могла да го кажа по- точно, наистина е много лесен, а много- много вкусен:).Много ти благодаря за милите думи!!!
ОтговорИзтриванеПриятен и усмихнат ден ти пожелавам!
Здравейте!
ОтговорИзтриванеИскам да попитам каква част от едно стандартно кубче мая да използвам за този тутманик? Половината ли, повече ли? Че ще ми е трудно да го докарам до кибритена кутийка...
Здравейте!
ОтговорИзтриванеКаква част от едно кубче мая да използвам за този тутманик? Половината ли, повече ли? Че не мога да определя колко е една кибритена кутийка.....
Поздрави,
Даниела
dion,Даниела ,слагам малко повече от 2/3 от кубчето, съвсем малко остава от цялото кубче.Дано не съм се забавила много с отговора:(.
ОтговорИзтриванеПриятно месене!
Аелис,тутманикът стана за чудо и приказ-бързо,лесно и много вкусно!Ще се прави обезателно пак!Вече е в любими!
ОтговорИзтриванеМного,много благодаря за рецептата!
Приятен ден!
Еликсир , аз ти бях на гости преди малко и го зърнах тутманика - един такъв бухнал и апетитно зачервен:))).Радвам се, че ти е харесал:).
ОтговорИзтриванеСтрахотен тутманик! Не помня къде видях и втори начин на разрез и стана много красив!Вкусът е не по-малко страхотен,за което благодаря! Не успях тази вечер да покажа как изглежда в мое изпълнение,надявам се утре да успея!
ОтговорИзтриванеninfil , много се радвам, че ти е харесал тутманика - наистина става много хубав.Ще очаквам с нетърпение да го видя в твое изпълнение:).
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубав следобед!
страхотен тутманик стана страхотен .Радвам се че споделяш с много хора .Много здраве на теб и цялото ти семейство
ОтговорИзтриванеМного се радвам, че ти е харесал:).Редовно се прави у дома, поръчват си го:))).
ОтговорИзтриванеХубав понеделник ти желая!
Аелис, какво значи печем на грил? Слагаме тавата на решетката по средата ли? И ако да фурната как трябва да е включена да пече? Заедно отгоре и отдолу ли? Смятам в в скоро време да го направя, тъй като отдавна му се каня, но все не ми остава време.
ОтговорИзтриванеНа грил означава печене само на горен реотан.В началото тутманика се пече на долен реотан, около 30 мин, след това се включва и горният реотан - ако печката ти пече силно отдолу, сред трийстата минута ще трябва само на горен реотан да печеш - моята фурна е леко щадяща отдолу , затова 30 мин. пека на долен реотан, след което включвам и горният и през останалото време тутманика всъщност се пече и отдолу , и отгоре.Дано си ме разбрала, че големи обяснения му дръпнах - важното е да го сложиш в студена фурна, че той си втасва от постепенното покачване на температурата във фурната:).
ОтговорИзтриванеДано да ти хареса!
А във фурната ли изстива
ОтговорИзтриванеВъв фурната ли изстива
ОтговорИзтриванеNe,izvajda se ot furnata
ОтговорИзтриване