Аелис

Аелис
Много обичам да готвя и искам да споделя тази си страст с вас!

сряда, 22 септември 2010 г.

Тутманик без втасване


Този тутманик приятно ме изненада, тъй като става много бързо - спестява се чакането на едно или две втасвания;).Резултатът е чудесен - тутманикът е мекичък и плътен, стои на пластове, не е така порест.Одобрен беше от семейството ми и като че ли това ще е нашият тутманик.Препоръчвам ви да видите и източника - там е описан много подробно начинът на приготвянето на тутманика.

ПРОДУКТИ

мая колкото кибритена кутийка- около 2/3 от кубчето,може би една идея повече:)
1 ч. лъжица захар
1 ч. лъжица сол
4 яйца - отделям единият жълтък за намазване преди печенето
хладка вода около 220 мл. / една чаена чаша /
около 350 гр. сирене
около 170-180 гр. масло
малко по- малко от 1 кг. брашно, но си пригответе цял пакет.

В чашата с хладката вода прибавяме маята, захарта и малко брашно и разбъркваме на кашичка. Оставяме да шупне.
1. Към пресятото със солта брашно, добавяме леко разбитите яйца, маята, водата и замесваме тестото- не пресявайте целият пакет брашно, при мен тестото пое по- малко от 1 кг. .
2. Разточаме тестото на пласт с дебелина около 2см., като се опитваме да получим нещо като квадрат. Мажем с маслото и поръсваме с натрошеното сирене.
3. Започваме да сгъваме краищата докато сгънем като плик. Отново разточваме и отново намазваме с масло и прибавяме сирене. Това се повтаря 3 пъти.
4. Последният път не разточваме тестото, а го слагаме в тава със сгъната част надолу.
5. Разрязваме на малки парченца и мажем с жълтък. Слагаме да печем в незагрята предварително фурна. Печем само отдолу на 170 градуса около 30мин.. Трябва да го проверите дали е порозовяло отдолу и след това печем на грил около 10мин., докато хване хубава коричка. Тутманикът бухва докато се пече.

Точка 5 остана неизпълнена при мен - изпекох тутманика така, както си е като плик, със сгънатата част надолу.Следващият път повечко ще се постарая с оформянето - не вярвах, че ще е така сполучлив , заслужава хубаво оформяне :).

Източник

Да ви е сладко!

22 коментара:

  1. Охо, имало и рецепта без чакане...
    Ние обичаме тутманик и при първа възможност ще изпробваме и този!
    Сърдечен поздрав!

    ОтговорИзтриване
  2. Мария, много е приятно това, че не се чака да втасва, спестява време;).А е и вкусен, много ще се радвам да споделиш впечатлението си, като го направиш:).

    ОтговорИзтриване
  3. Тутманика е уникален.

    ОтговорИзтриване
  4. Наистина е много сполучлив - вкъщи заявиха, че това е тутманик, всичко останало било питка със сирене :).

    ОтговорИзтриване
  5. Тутманика е страхотен. Вече не ми се налага да ставам рано да правя закуска.

    ОтговорИзтриване
  6. Радвам се, че ти е харесал - вкусен и бърз е, наистина е идеална закуска:).

    ОтговорИзтриване
  7. невероятно лесен и 10 пъти по-вкусен :D Аелис, страхотна си :)))

    ОтговорИзтриване
  8. Radost , не бих могла да го кажа по- точно, наистина е много лесен, а много- много вкусен:).Много ти благодаря за милите думи!!!
    Приятен и усмихнат ден ти пожелавам!

    ОтговорИзтриване
  9. Здравейте!
    Искам да попитам каква част от едно стандартно кубче мая да използвам за този тутманик? Половината ли, повече ли? Че ще ми е трудно да го докарам до кибритена кутийка...

    ОтговорИзтриване
  10. Здравейте!
    Каква част от едно кубче мая да използвам за този тутманик? Половината ли, повече ли? Че не мога да определя колко е една кибритена кутийка.....

    Поздрави,
    Даниела

    ОтговорИзтриване
  11. dion,Даниела ,слагам малко повече от 2/3 от кубчето, съвсем малко остава от цялото кубче.Дано не съм се забавила много с отговора:(.
    Приятно месене!

    ОтговорИзтриване
  12. Аелис,тутманикът стана за чудо и приказ-бързо,лесно и много вкусно!Ще се прави обезателно пак!Вече е в любими!
    Много,много благодаря за рецептата!

    Приятен ден!

    ОтговорИзтриване
  13. Еликсир , аз ти бях на гости преди малко и го зърнах тутманика - един такъв бухнал и апетитно зачервен:))).Радвам се, че ти е харесал:).

    ОтговорИзтриване
  14. Страхотен тутманик! Не помня къде видях и втори начин на разрез и стана много красив!Вкусът е не по-малко страхотен,за което благодаря! Не успях тази вечер да покажа как изглежда в мое изпълнение,надявам се утре да успея!

    ОтговорИзтриване
  15. ninfil , много се радвам, че ти е харесал тутманика - наистина става много хубав.Ще очаквам с нетърпение да го видя в твое изпълнение:).
    Поздрави и хубав следобед!

    ОтговорИзтриване
  16. страхотен тутманик стана страхотен .Радвам се че споделяш с много хора .Много здраве на теб и цялото ти семейство

    ОтговорИзтриване
  17. Много се радвам, че ти е харесал:).Редовно се прави у дома, поръчват си го:))).
    Хубав понеделник ти желая!

    ОтговорИзтриване
  18. Аелис, какво значи печем на грил? Слагаме тавата на решетката по средата ли? И ако да фурната как трябва да е включена да пече? Заедно отгоре и отдолу ли? Смятам в в скоро време да го направя, тъй като отдавна му се каня, но все не ми остава време.

    ОтговорИзтриване
  19. На грил означава печене само на горен реотан.В началото тутманика се пече на долен реотан, около 30 мин, след това се включва и горният реотан - ако печката ти пече силно отдолу, сред трийстата минута ще трябва само на горен реотан да печеш - моята фурна е леко щадяща отдолу , затова 30 мин. пека на долен реотан, след което включвам и горният и през останалото време тутманика всъщност се пече и отдолу , и отгоре.Дано си ме разбрала, че големи обяснения му дръпнах - важното е да го сложиш в студена фурна, че той си втасва от постепенното покачване на температурата във фурната:).

    Дано да ти хареса!

    ОтговорИзтриване