Аелис

Аелис
Много обичам да готвя и искам да споделя тази си страст с вас!

вторник, 28 септември 2010 г.

Тиквеник


За първи път направих този тиквеник миналата година - рецептата е на колежка на съпруга ми.Та значи тя почерпила на бабин ден с тази вкусотия и съпругът ми й поиска рецептата - жената я написа още на следващият ден.Това не е първият тиквеник , който съм правила, но до момента е най- вкусният.

Необходими продукти :

1 пакет кори - ползвах "Фамилия", така ми беше написано в рецептата
олио за поръсване на корите
2 ч.ч. орехи - нарязани на едро, може и повече да се сложи
100 гр. стафиди
захар за поръсване на корите

За плънката хубаво се разбъркват :

4 ч.ч. настъргана сурова тиква
4 зелени ябълки
1 пакетче канела

Начин на приготвяне :

Разстила се една кора, поръсва се със супена лъжица олио и супена лъжица и половина захар, разстила се втора кора, слага се върху първата и отново се поръсва с олио и супена лъжица и половина захар.Слага се трета кора върху другите две, поръсва се с олио и 4 с.л. захар .Слага се от тиквената смес навсякъде и щедро, подреждат се парченца орехови ядки и стафиди - колкото повече, толкова по- добре.Трите кори се навиват на руло, което се поставя право , без да се завива, в подмазана с олио правоъгълна тава, като ръбчето на кората трябва да се намира отгоре.Така се процедира и с другите кори, получават се шест дебелички рула.Преди печене се намазват с олио и се поръсват щедро с кристална захар.
Тиквеникът се пече на 180 гр. до готовност.

Забележки :Използвах оригиналната тава на фурната - достатъчно голяма беше за 6-те дебели рула.Забравих , че края на корите трябва да е отгоре и го сложих отдолу - едва ли е повлияло на вкуса, чуден си беше тиквеника .В рецептата не пише дали се прави нещо, след като се извади от фурната - аз го поръсих с пудра захар, добре му се отрази.Леко изцедих тиквата и ябълките, че се притеснявах да не стане воден тиквеника - като го опитахме беше хрупкав, но на другият ден беше омекнал и станал много сочен.

Да ви е сладко!

2 коментара:

  1. Аелис,
    тъкмо навреме ми идва твоя тиквеник, че имам във фризера един пакет и да го използвам.Те новите тикви вече на пазара. Досега правех винаги тиквеника на Селма и много го харесваме, но сега ще направя по твоята рецепта и ще докладвам.
    Как само ме подмамват тия двенките парченца....много примамливо ми намигат...
    Само нямам орехи, но ще набавя и го почвам.
    Благодаря и лек ден.
    Нора

    ОтговорИзтриване
  2. Нора, тиквеника на Селма е много вкусен, надявам се и този да ти хареса:).Той съпругът ми ме подсети - имало тикви вече, да съм запретвала ръкави:).
    Приятен ден и на теб!

    ОтговорИзтриване