Аелис

Аелис
Много обичам да готвя и искам да споделя тази си страст с вас!

петък, 12 ноември 2010 г.

Сладка питка с канела


Много ми се искаше да направя сладка питка - правила съм питата с мед и орехи на Танита, страхотна е, но ми се искаше и друга да опитам.В интерес на истината исках да е козуначена на вкус, но попаднах на рецептата за канелените кифлички на Карлсон и ми се прииска да направя и тях.Да , но нямах време да приготвя и двете, затова направих компромис - сладка питка по рецептата за кифличките:).
Страхотна питка се получи, но веднага ще ви кажа една малка подробност - тази питка ще ви отнеме малко повече време за приготвяне, тъй като сладкото тесто втасва по- бавно от тестото за питки и тутманици - няма да сте постоянно на печката, просто ще трябва да придвидите време ,за да изчакате тестото хубавко да втаса.Резултатът си заслужава!

Необходими продукти за тестото:
25г мая
75г масло
250 мл пр. мляко
50 мл захар
1 щипка сол
евентуално 1 чл млян кардамон
около 700 мл брашно + брашно за месене и точене

Необходими продукти за плънката:

100 г масло
100 мл захар
2 ч.л. канела

1 яйце за мазане отгоре

Маята се разтваря в 50 мл. от предвиденото прясно мляко, леко затоплено и 1 ч.л. захар от предвидената в рецептата и се остава да шупне.Брашното се пресявя заедно със солта, добявя се захарта,щипката сол и се прави кладенче, в което се излива разтопеното масло,шупналата мая и останалото затоплено прясно мляко.Моят съвет е да не пресявате цялото количество брашно - нека да е една чаша по- малко, винаги може да добавите.Не му трябва много месене на тестото, когато спре да лепне по ръцете ви - готово е.Оставате го да втаса, докато удвои обема си.Разделяте го на две и разточвате и двете части на правоъгълник или елипса / както ви се получи;)/.И двете кори намазвате обилно с масло и поръсвате със смесените в купичка захар и канела - това е плънката.Завивате на руло, режете от него парченца с дължина 1.5- 2 см., обръщате ги с отрязаната част нагоре и ги подреждате в намазнена и набрашнена тавичка.Оставяте ги отново да удвоят обема си, след което мажете с яйцето и печете на 200 гр. в предварително загрята фурна.

Това е цялата философия - дългичко се получи, но не е трудно за изпълнение.

Приятно похапване!

Източник

Няма коментари:

Публикуване на коментар