понеделник, 15 ноември 2010 г.
Шоколадов сладкиш с майонеза
Преди да ви разкажа за този невероятен сладкиш искам да ви споделя нещо - миналият ден получих награда от Вероника, разказвала съм ви за прекрасният й кулинарен блог Ginger cookies.Посещавам блога й ежедневно и така разбрах, че съм получила наградата заедно с още 11 момичета - много се зарадвах, закичвам си я веднага :
А сега да ви разкажа за сладкиша - той се ползва с голяма популярност в двата ми любими готварски сайта - този на бг-мама и " Гответе с мен".Заслугата за известността на тази рецепта е на Сладка хапка - благодарение на нея съм изненадвала много приятно близките и приятелите си.Знам , че на някои от вас ще се стори странно, че в рецептата присъства майонеза, но повярвайте ми - ако сервирате сладкиша на приятели, те само ще кажат, че е много вкусен и дори и няма да заподозрат каква е основната му съставка;).Това, че е вкусен е най- голямото му предимство, но няма да пропусна да споделя, че е и много лесен за приготвяне - забърква се за пет минути , без да изисква миксер или друг по- специален уред, трябва ви само купа и вилица:).
Майонезата, която използвате , трябва да е безсолна и без аромати, в рецептата съм отбелязала точно каква използвах за приготвянето на сладкиша.
И така, стига реклама, ето я и рецептата :
Необходими продукти :
1 опаковка майонеза от 200 гр.- използвах Краси
1 ч.ч. вода
2 ч.ч. брашно
5 с.л. натурално какао- използвах на д-р Йоткер
1 ч.ч. захар
2 ч.л. (1 п. от 10 г) бакпулвер
ванилия (по желание)
За глазурата:
100 гр. шоколад - по ваш избор натурален или млечен, аз ползвах натурален
50 гр. масло
Ако искате по- богата глазура - използвайте повече шоколад и масло в съотношение 2:1.
В купа разбъркайте сухите съставки и добавете към тях майонезата и водата. Не е нужно да ползвате миксер, разбъркват се много лесно и с вилица.
Изсипете в намаслена и посипана с брашно форма с диаметър 26-27 см.Ако формата ви е по- малка, сладкишът ще стане по- висок и ще се наложи да увеличите времето за печене.
Печете 25 мин в загрята на 180 г С фурна. Пробвайте с клечка, но имайте предвид, че сладкишът трябва да остане сочен.
Ако решите да правите малки кексчета, времето за печене се редуцира на 15 - 20 мин., а температурата - на 160г С.
За да приготвите глазурата, най-напред разтопете на водна баня шоколада и след това добавете маслото. Разбъркайте добре, до получаването на гладка смес.
След изпичане, извадете сладкишът да изтине. Поставете в чиния за сервиране и покрийте с глазурата.
Сладкишът може да се използва и като блат за торта - не го сиропирайте, достатъчно сочен е.
Страхотен е, опитайте го!
Приятно готвене и още по- приятно похапване!
Източник
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Няма коментари:
Публикуване на коментар