Аелис

Аелис
Много обичам да готвя и искам да споделя тази си страст с вас!

петък, 26 ноември 2010 г.

Баница с праз


Тази баница направих за първи път миналата година, много ми хареса, идеална е с чаша айрян:).Не съм записала кой е източника, мисля , че е Цецето от бг- мама , но не съм сигурна - тогава още нямах намерение да правя блог и не съм си записвала старателно източниците.На който и да е - много му благодаря, защото допреди година не исках дори да опитам баница с праз, а сега ми е любима.

Необходими продукти :

1 пакет кори за баница
6 стръка праз
1 с.л. червен пипер
4 с.л. кисело мляко
200-250 гр. натрошено сирене
3 яйца
ронена чубрица - по желание
150 мл. вода
олио за поръсване

За плънката запържете праза, нарязан на полумесеци.Когато е готов - добавете червеният пипер, запържете за няколко секунди и отместете от котлона.Изчакайте малко да поизстине, около десетина минути и добавете киселото мляко, натрошеното сирене и разбърканите яйца.Слагате и ронената чубрица и плънката ви е готова.
Взимате две кори за баница - не ги мажете с олио, просто ги разтелете и намажете с плънката, след това завийте корите на руло и ги сложете в подмазана тавичка - може да ги редите прави или като вита баница, изборът е ваш.Нарязва се баницата на по- големи парчета.В съда, в който сте приготвяли плънката сипете 150 мл. вода, разбъркайте хубаво, да обере отстатъците от плънката и червеният пипер и залейте равномерно баницата.Поръсете я тук- таме с олио, за хубав загар;).Баницата се пече в предварително загрята на 200 гр. фурна, като към края на печенето фурната се намаля на 170 гр..Пече се, докато хубаво се зачерви.

Количествата на продуктите за плънката са ориентировъчни - зависи по колко слагате от нея.Може да увеличите или намалите продуктите по ваш вкус.

Това е.Правете айряна и нападайте:).

Приятно готвене и още по- приятно похапване!

2 коментара: