Аелис

Аелис
Много обичам да готвя и искам да споделя тази си страст с вас!

петък, 26 ноември 2010 г.

Торта "Черно и бяло"


Тази торта е идеално решение, ако имате само няколко часа за да направите вкусен краят на някой семеен празник.Оказах се в такава ситуация - малката ми дъщеря имаше имен ден миналият ден, пожела да й направя торта, а имах само няколко часа за това - импровизирах, получи се много вкусен сладкиш :).

Блатовете на тортата направих по рецепта на сладкиша "Шоколад и орехи", като добавих портокалови корички по идея на wasia от "Гответе с мен" - наистина станаха по- вкусни блатовете, чудесна идея.

Ето и цялата рецепта :

Необходими продукти за блатовете:

1 ч.ч. кисело мляко
1 ч.л. сода
1 ч.ч. захар
1/2 ч.ч. олио
1 1/2 Ч.Ч. брашно
3 с.л. какао
1 ч.л. кора от портокал

За сиропиране:

1/2 ч.ч. прясно мляко
1 с.л. захар

За крема :

200-250 мл. сладкарска сметана - разбива се с миксер, докато се получи гъст крем

За приготвянето на блата разбъркайте продуктите с вилица, нямате нужда от миксер.Само не забравяйте да угасите содата в киселото мляко;).Блатът се пече на 180 гр., в предварително загрята фурна.Използвах тавичка с диаметър 24 см., застлана с хартия за печене - не използвайте по- голяма тава или форма, че ще стане много тънък блата и няма да може да го разрежете.Пече се 25-30 мин., но фурните са различни, така че - наглеждайте го :).Пече се до "суха клечка" - внимавайте да не го препечете, ще стане ронлив.

След като се изпече го оставяте да изстине добре, след което го изваждате от формата, отлепяте хартията и го разрязвате на две - получават се два блата за тортата ви.

За сиропа : в студеното мляко слагате захарта и бъркате, докато се разтопи.

Слатате първият блат в тортена чиния , сиропирате го съвсем леко, само го напръсквате и слагате плътен слой разбита сладкарска сметана, слагате вторият блат, сиропирате икономично и завършвате с дебел слой разбита сметана.Украсявате по желание и прибирате в хладилника за няколко часа - час- два са й достатъчни, но след по- дълъг престой като че ли е още по- вкусна.

На мен ми остана малко от сиропа - не бива да се сиропират много блатовете, защото са си леко сочни.Ако много ги напоите се страхувам, че тортата няма да се реже на хубави парчета.

Това е, обещах ви, че ще е лесна торта.

Приятно тортоправене и още по- приятно тортоядене!

Няма коментари:

Публикуване на коментар