Аелис

Аелис
Много обичам да готвя и искам да споделя тази си страст с вас!

вторник, 28 декември 2010 г.

Кюфтенца с доматен сос


Това е едно наистина "обикновено" ястие - колкото е обикновено, толкова е и вкусно.Прави се често у дома, най- вероятно и вие сте го приготвяли за семейството си, но съм забелязала, че във всяка къща кюфтенцата с доматен сос се приготвят по различен начин - аз ще ви споделя моя;).

Необходими продукти:
1 буркан консервирани домати
2 глави лук
4-5 с. л. олио
1 с.л. червен пипер - с връх
сол - малко, тъй като консервираните домати са обикновено солени
дафинов лист - 2-3 листенца
2-3 скилидки чесън
1 ч.л. захар


За кюфтенцата:

0,5 кг. кайма - аз използвах телешка
1 малка глава лук, нарязана или настъргана
1 яйце
1-2 шепи ориз /несварен/
чер пипер, кимион, чубрица

Начин на приготвяне :

Запържете двете нарязани глави лук в олио. Прецесеге сока на доматите и го заделете - ще ви потрябва:). Прецедените домати - нарязани - добавете към лука и ги запържете. Прибавете супената лъжица / с връх/ червен пипер - разбъркайте. Веднага добавеге заделения доматен сок с разтворената в него чаена лъжичка захар и още буркан и половина вода/ буркана от доматите в случая ви е мярка за вместимост/. Сложете сол, чер пипер, дафинов лист и пасиран чесън /или чесън на прах/ . След като поври 5 минути пасирайте соса, да стане гладък и го върнете на котлона , с набрашнени ръце оформете топчета от каймата/ да се набрашнят самите кюфтенца/ и ги пуснете в тенджерата с врящия сос. Ври още 15-20 минути /до готовност на ориза в каймата/. Накрая, ако соса е прекалено рядък, добавете 1-2 лъжици брашнена кашица/ брашно, разтворено в малко вода/ - да поври 2- 3 минути и готово.

По- лесно е, отколкото звучи , а в резултат имате на трапезата си едно вкусно ,домашно приготвено ястие.

Приятно готвене и още по- приятно похапване!

2 коментара:

  1. супеееер ;)
    Благодаря
    Вили

    ОтговорИзтриване
  2. Вили, радвам се, че са ти допаднали кюфтенцата!
    Поздрави и хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване