Аелис

Аелис
Много обичам да готвя и искам да споделя тази си страст с вас!

понеделник, 27 декември 2010 г.

Френски сладкиш с круши


Този сладкиш е разкошен - рецептата е на Наталина, което си е достатъчна препоръка, за да го пробвате:).Много нейни рецепти са ме впечатлявали, първият ми козунак беше по нейна рецепта , с две думи - фен съм й;).Сладкишът се хареса на всички у дома, много вкусен и нежен е, чудесен завършек на една приятна вечеря.
В бг- мама има тема за този сладкиш - ще я посоча като източник, защото си е на Наталина - иначе самата рецепта за първи път срещнах в "Гответе с мен".


Необходими продукти за форма с диаметър 22 см. :

3 - 4 добре узрели средно големи круши
150 г. брашно
100 г. захар
2 яйца
100 мл прясно мляко
3 с.л. олио
1/2 бакпулвер
щипка сол

Заливка:
80 масло
1 яйце
3 с.л захар

Приготвяне:

Пуснете фурната да се загрява на 180°C при обикновена фурна или 160°C при фурна с вентилатор.

Махнете семките на крушите, обелете ги и ги нарежете на филийки.

С миксер разбийте двете яйца с щипка сол и прибавяйте по малко захарта. Бийте до побеляване и утрояване обема на сместа. Отделно смесете брашното с бакпулвера и прибавете към яйцата. Най-накрая по малко прибавяйте и млякото смесено с олиото.

Пригответе си форма за торта или малка тавичка и изрежете за дъното кръг от хартия за печене(за по-лесното отлепяне от дъното). Страните на формата намажете с масло.

Изсипете половината тесто във формата и разстелете добре.
Наредете нарязаните круши, така, че да се запълни формата и залейте отгоре с останалото тесто. Сложете във фурната и печете 30 мин на показаните по-горе градуси.

Към края на печенето си направете заливката:
Оставете маслото да се разтопи на много слаб котлон, прибавете към него захарта и разбитото яйце и при непрестанно бъркане с тел оставете захарта да се разтопи напълно(целта не е карамелизация ) - получава се нещо като жълт сироп.
След като изминат 30 мин. от запичането на сладкиша, извадете го, залейте го със заливката и леко надупчете с вилица, шишче или нож на няколко места за да попие заливката по-добре. Отново го върнете във фурната и печете още 20 мин.

Накрая го извадете и оставете да изстине във формата. Поръсете с пудра захар и го поднесете полят с карамел!

Приятно готвене и още по- приятно похапване!

Източник

Няма коментари:

Публикуване на коментар