Аелис

Аелис
Много обичам да готвя и искам да споделя тази си страст с вас!

четвъртък, 13 януари 2011 г.

Баклава


Точно тази баклава у дома прави само съпругът ми - нещо като специалитет му е:).Обикновено се сещаме за нея около Нова година или пък ако приятели го помолят да я направи.То аз бих му напомняла по- честичко, но се отразява на талията ми, та затова гледам да не я прави прекалено често:).
Рецептата е лесна - това си е стандартна баклава и може би много от вас я правят, но я записвам по молба на съпруга ми - нямало само мои манджи да има в този блог:)))).Е, поне снимката съм я правила аз;).



Необходими продукти :

1 пакет кори за баница - 500 гр., ползваме обикновено "Фамилия"
350-400 гр. орехи
1 ч.л. канела
1 килограм захар + 3 с.л. с връх
1 литър вода
1 пакетче масло - от 125 гр.
100 мл. олио
1 ванилия - може и ванилена захар

Първо пригответе плънката - нарежете орехите ( не ги смилайте, целта е да хрупат), сложете ги в купа и ги смесете с канелата и трите супени лъжици захар.Разстопеното масло смесете с олиото.
В намазнена тава сложете две кори, поръсете с мазнината и сложете от плънката.Следват още две кори, масло и плънка и така , докато свършат корите - реденето завършва с последните две кори.Нарязвате баклавата на квадратчета и я слагате в предварително загрята на 190 гр.фурна.Печете , докато хубавко се зачерви, дори леко покафенее - изважда се и се оставя хубаво да изстине.
От захарта и водата се прави сироп - ври около 10-12 мин., отмества се от котлона, добавя се ванилията и се залива изстиналата баклава.Хубаво е да престои поне 9-10 часа, а още по- вкусна е на другият ден;).

Ако сместа от разтопено масло и олио не ви достигне - добавете още малко олио - съпругът ми малко на око действа с мазнината:).Това ще рече, че е възможно и да ви остане малко:).

Приятно готвене и още по - приятно похапване!

2 коментара:

  1. Аелис,
    а изпращаш ли в командировка съпружието? Ако да, чакаме го с нетърпение, че и ние да опитаме баклавата!
    Поздравления за него!
    Нора

    ОтговорИзтриване
  2. Нора, никъде не го изпращам, съкровище ми е той, все гледам да ми е под ръка :))))).

    ОтговорИзтриване