Аелис

Аелис
Много обичам да готвя и искам да споделя тази си страст с вас!

понеделник, 17 януари 2011 г.

Сладкиш Дани


Когато за първи път прочетох рецептата на Мариета и видях прекрасната й снимка си казах - ама какъв ти сладкиш, че това си е цяла торта:).Тортите и сладкишите с бисквити и бишкоти са ми слабост, признавам си без бой:).Защо ли?Ами защото не мисля за блатовете, те са си готови;).И защото обикновено тези сладкиши са по- лесни и бързи за приготвяне.Направата на този сладкиш ще ви отнеме около 30 мин., след това идва трудната част - няколко часа престой в хладилника, след което взимате вилицата и нападате:))).
Много ми е криво, че не ми остана време да украся сладкиша - заслужава си да си поиграе с него човек и тогава съвсем ще заприлича на торта:).



Необходими продукти:

1 пакет бишкоти 125 гр. - аз сложих около 200 гр.
500 гр. сладкарска сметана
400 гр. заквасена сметана
чаша еспресо- използвах малко по- голямо количество разтворимо кафе
есенция ром
някакво сладко, по-кисело - кайсии, боровинки, вишни - използвах домашно сладко от боровинки
стафиди
сушени плодове - при мен фурми

Подредих сладкиша в откопчаваща се форма с диаметър 26 см..Всяка бишкота потопете леко от двете страни в кафето, в което предварително сте сложили половин капсула есенция ром.Наредете бишкотите плътно по дъното на формата, да стане като блат , отгоре се разпределят нарязаните на парченца сушени плодове, стафидите и малко от сладкото. Изсипва се половината крем.
За крема се разбиват двата вида сметана( заквасената само разбъркайте леко с лъжица, да стане гладка и я добавете към разбитата на крем сладкарска сметана, леко разбъркайте с дървена лъжица, като внимавате да не спадне разбитата сладкарска сметана) и се ароматизират с 1/2 капсула есенция ром. Следва втори пласт бишкоти,потопени в кафето и се покриват с останалата част от крема.Останалата част от домашното сладко от боровинки разпределих върху крема.
Сладкишът се охлажда няколко часа в хладилник.
Гарнира се по желание.

Това е!Мариета, благодаря ти за хубавата рецепта!

Приятно готвене и още по- приятно похапване!

Източник

2 коментара:

  1. Възхитена съм от сладкишите ти чудеснице :)
    Папа Жан ли те научи така да майсториш торти :)))))))

    ОтговорИзтриване
  2. Лисанке, точно на този сладкиш не ме е научил Жан, но пък ме е научил на много други работи:)))).Радвам се, че сладкишът ти е направил впечатление - и аз съм много благодарна на Мариета за рецептата, голямата ми дъщеря го обожава:).

    ОтговорИзтриване