Аелис

Аелис
Много обичам да готвя и искам да споделя тази си страст с вас!

петък, 21 януари 2011 г.

Кекс в микровълнова фурна


Този кекс става за 15 мин., като в това време се включва и печенето.Признавам си, че това ме привлече в рецептата на Наталина - бързината на приготвяне.Кексът става малко сухичък, но това е съвсем приемлив недостатък, като се има предвид колко често ме е спасявал, когато съм имала само няколко минути на разположение, за да направя десерт.Въпреки, че е леко сух, той си е доста вкусен - пробвала съм го във всичките му варианти и винаги резултата е добър.

Продукти:
3 яйца
1/2 ч. чаша захар
1/2 ч. чаша олио
1/2 ч. чаша прясно мляко
2 чаши брашно
1 бакпулвер
По желание - 50г настърган шоколад или какао или стафиди или настъргана лимонова кора
За отгоре: по желание разтопен шоколад, друга глазура или просто пудра захар

Приготовление:
С миксер разбиваме яйцата,захарта, олиото и прясното мляко до получаването на хомогенна смес. Прибавяме брашното разбъркано с бакпулвера и отново добре разбиваме. Накрая добавяме настъргания шоколад(или стафиди или част от тестото смесваме с какао или настърганата лимонова кора) и внимателно разбъркваме. Наливаме в подходящ предварително намазнен и посипан с брашно съд(аз правих в тенджерка от йенско стъкло). Времето на "печене" зависи от мощността на микровълновата ви печка - моята е 800 W и "пекох" 12 мин.(сега вече пека на 8 мин) но при по-високи мощности може да пробвате как е след 6-7 минута. Ако обаче искате да стане като блат за торта, го направете по-сухичък и сиропирайте! При малките кексчета пекох само 4-5 мин. Непременно проверете с дървен шиш, дали е опечен(не трябва да залепва тесто по шиша). ВАЖНО: отгоре остава бял - няма я онази тъмна коричка като на опечените по обикновенният начин кексове! да не си помислите че още не е готов .
Извадете го от съда след като почети изстине (аз го извадих преди това и малко беше залепнал за стените).

ПС. може преди да го полеете с шоколада да го сиропирате, ако не харесвате по- сухи сладкиши - не съм го сиропирала досега,това е бележка на Наталина, ще пробвам някой път;).

Кексът от снимката е в следният вариант : една трета от сместа е разбъркана с 1 с.л. какао на Д-р Йоткер.В светлата смес добавих шепа стафиди.В намазнен и набрашнен съд от йенско стъкло сложих половината светла смес, върху нея нашарих с какаовата смес и отгоре отново залях със светлата смес, така че да покрие какаовата.След като изтина , обходих кекса с нож отстрани, да се отлепи от съда, и го извадих в тортена чиния.Залях го с един разтопен на водна баня натурален шоколад, към който добавих 1-2 с. л. олио за блясък.
Имайте предвид, че кексчето доста се надува - съдът ви не трябва да е много малък.Моят съд не е с голям диаметър, но е висок и кексът стига точно до ръба му - диаметърът му е 20 см, височината - 7 см..

То цял роман се получи, а става за отрицателно време.

Приятно готвене и още по- приятно похапване!

Източник

6 коментара:

  1. Аелис,чудесен става кекса на Наталина.Аз съм сиропирала с 1 к.л. нес кафе, разтворено в около 150 мл.вода. Аромата е чудесен. Пробвай, ако харесвате сладкиши с вкус на кафе, вярвам че ще одобрите. Отгоре покривам с разбита течна сладкарска сметана и слагам плодове според сезона.
    Приеми моите адмирации.
    Нора

    ОтговорИзтриване
  2. Нора, много обичам аромат на кафе, непременно ще пробвам да го сиропирам и аз.То ти твоят светкавичен кекс в цяла торта си го превърнала с тази сметана и плодовете - чудно:)!!!

    ОтговорИзтриване
  3. Не вярвах, че ще се получи, но стана. Аз също го измених: първо от към пропорции - работих с 2 яйца, 100 гр. захар, 2 с.л. мед (исках меден кекс), канела, инд. орехче, бакплувер 300 гр. брашно, 100 мл. зехтин и кис. мляко 100мл. вместо прясно. Добре, че избрах 2 яйца. На теб колко ти е голяма тенджерката, че моя с тази доза се опита да изскочи от 1,5 л. Пекох 8 мин. и беше готов, но както казваш блед и реших поне отгоре да го зачервя и да позамирише на изпеченка захар и му пуснах грила (микровълновата ми е с грил)за 6 мин. Според мен е неочаквано добър. Благодаря за идеята и насоката.

    ОтговорИзтриване
  4. Ами то ти направо нова рецепта си измислила:))).Поздравления , че ти се е получило кесчето.Нямам представа дали моята микровълнова има грил, трябва да проверя, но пък аз почти винаги го пудря или заливам с шоколад кекса, та не ми пречи , че е бледичък;).Права си, резултатът е неочаквано добър:))).
    Поздрави и хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
  5. Извинявам се за въпроса, но как точно се сиропира? По-нагоре се спомена, че се сиропира със 150 мл вода и к.л. нес кафе.. Искам да изпробвам варианта, а съм начинаеща в кулинарията :)

    ОтговорИзтриване
  6. Досега не съм го сиропирала, най- често го заливам с разтопен шоколад, но съм сиропирала други сладкиши, така че все пак мога да те ориентирам.
    В топлата вода разтваряте нес кафето, изчаквате да изстине и с помощта на лъжица сипвате от разтвора върху кекса.Друг вариант е да се разреже кекса на две, да се сиропира първата част, да се намаже с крем по избор или разбита сметана, да се сложи вторият блат, да се напои и той със нес кафето и водата и да се залее с шоколад - ще стане като торта.
    Колко да се сиропира е въпрос на вкус - все пак не бива да е много, особено ако е като торта - няма да успее да стегне и крема може да се разтече.
    Дано ти е станало по- ясно!

    ОтговорИзтриване