Аелис

Аелис
Много обичам да готвя и искам да споделя тази си страст с вас!

неделя, 6 февруари 2011 г.

Пиле в глинен съд


Жалко, че това ястие не оцеля за дневни снимки - много ми се искаше да ви покажа какъв апетитен червеничък сос има:).Рецептата е от блога на Вероника, това е поредната вкусотия, която приготвям по нейни указания и със сигурност няма да е последната.
Това ястие се готви само и изчезва за минути - няма да ви агитирам повече, ако го опитате - ще ме разберете:).



Необходими продукти :

1 пиле ( може и с парти бутчета,Вероника го е приготвила така )
1/2 бурканче лютеница (използвах "Първомай" от 310 гр., т.е. в ястието съм сложила около 150-160 гр. лютеница )
1/2 чаена лъжичка сух босилек
1/2 чаена лъжичка червен пипер ( ако обичате пикантни храни , сложете и лют )
черен пипер
сол
1 буркан цели мариновани печурки
зехтин
магданоз или целина за поръсване

Измийте пилето , осолете го много добре и го сложете в гювеча .
Поръсете го с млян черен пипер .
Изсипете върху него изцедените гъби от буркана и ги разпределете около пилето .
В малък съд смесете лютеницата , босилека , червения пипер и прибавете малко вода
( да стане сос средна гъстота ) .
Полейте пилето с тази смес .Отгоре излейте малко зехтин ,разбъркайте, сложете капака на гювечето и го пъхнете във фурната да се пече .
Аз пекох около 2 часа на 190-200 градуса .
Сервирайте с пресен магданоз или целина .

От това по- мързеливо няма накъде, и ви гарантирам, че ще си оближете пръстите:)))!

Приятно готвене и още по- приятно похапване!
Източник

14 коментара:

  1. Аелис, много много вкусно!
    Поздрави
    Маги

    ОтговорИзтриване
  2. Маги , благодаря ти:).Наистина беше вкусно:))).
    Приятна вечер!

    ОтговорИзтриване
  3. pipi , ако това означава, че ще правиш пилето сега - давай смело:)))!

    ОтговорИзтриване
  4. Браво, и без дневна светлина изглежда супер!

    ОтговорИзтриване
  5. traiana , не съм много добра със снимките, на дневна светлина като че ли по- хубави ми се получават:).Радвам се, че и така ти харесва:).
    Усмихната седмица ти пожелавам:)))!

    ОтговорИзтриване
  6. Хей... привет, Аелис!

    Случаен клик.. и вече ми се хапва пиленце :-D

    Ще следя с интерес блога ти, Аелис, поздрави и пожелания за ведри и усмихнати дни :-)

    ОтговорИзтриване
  7. Димитрана, много се радвам да те видя тук:))).Хубаво е пиленцето, и мързеливо:)).И веднага да ти се похваля - правих захарно покритие за торта от блога ти, много хубавко ми се получи като за начинаеща в покритията ;).
    Усмихнат ден и на теб :)!

    ОтговорИзтриване
  8. Аелис, и така пилето изглежда адски супер вкусно :) не мога да си го представя по вкусно на дневна светлина!!!

    ОтговорИзтриване
  9. Невероятно ястие! благодаря!

    ОтговорИзтриване
  10. Роси, благодаря ти!И аз съм на мнение, че е много вкусно:).

    ОтговорИзтриване
  11. Наистина изглежда страхотно! Браво!
    Аз също искам да го направя, но не разполагам с глинен гювеч. Дали ще се получи в йенска тенджера?

    ОтговорИзтриване
  12. Мисля, че ще се получи - няма причина да не стане, пробвай:).Много вкусно става това пиле, дано да ви хареса!
    Поздрави и хубава неделя!

    ОтговорИзтриване