Аелис

Аелис
Много обичам да готвя и искам да споделя тази си страст с вас!

понеделник, 14 февруари 2011 г.

Италиански любовен сладкиш


Оригиналното заглавие е " Италиански шоколадов сладкиш", но в спомените ми е останал като "любовен" и това си е:).Правих го за първи път преди повече от година, много ми хареса, и когато се зачудих какъв да е десертът за днешният празник реших, че трябва да е италианският любовен сладкиш - нали като такъв го бях запомнила;).Първият път го правих в кръгла форма, но този път избрах сърцевидна - все пак е денят на влюбените:))).
Не знам дали съм споделила с вас, дано не се повтарям - та като започвам да се подготвям за празник - започвам с десерта - той винаги ме вдъхновява и бързичко решавам какви ще са салатите и основното ястие.Та първо приготвих него, затова мога да ви го покажа още днес, но снимка на парченце ще добавя най- рано след два- три дни(вече я добавих, сладкиша е в компанията на бита сметана, но и със заквасена ще е страхотен :)).
Спазих точно рецептата на авторката, но брашното ми се видя много малко, така че добавих - за съжаление не измервах, защото си мислех, че ще трябва да добавя съвсем мъничко, но се оказа, че се налага да добавя още малко, и още малко, докато получих гъстота на кексово тесто.Затова ще дам съвсем ориентировъчна мярка за него, да не ви объркам, а вие ще си прецените дали сте достигнали до необходимата гъстота.



Необходими продукти :

1 чаена чаша захар

1 яйце

50 гр масло на стайна температура

1 чаена чаша прясно мляко

125 гр пълномаслено кисело мляко

1 ч.л. сода за хляб

1 1/2 - 2 ч.ч брашно - количеството е ориентировъчно, не го слагайте наведнъж, ако е необходимо - добавяйте до гъстотата на кексово тесто

50 гр натурален шоколад

1 прахче ванилия

1 с.л. какао

За глазурата:

100 гр натурален шоколад

30 гр масло

За гарнитурата:

заквасена сметана

листенца прясна мента

Приготовление:

В купа се разбиват маслото, захарта и яйцето, докато сместа стане пухкава. Към сместа се добавя настъргания шоколад и се разбърква. В отделна купа се разбъркват киселото и прясното мляко и след това се добавят към маслено-шоколадовата смес. Брашното, ванилията, какаото и содата се разбъркват и се добавят постепенно към кексовата смес.

Формата за печене се покрива с хартия за печене, а стените и се намазват с масло.

Фурната се загрява на 180 градуса.

Сместа се изсипва в тавата и няколко пъти се потупва в равна повърхност, за да излязат мехурчетата въздух от нея. Пече се 45-50 минути или докато клечка за зъби забита в центъра излезе суха

За глазурата:

Шоколада се начупва на парчета и се разтопява заедно с маслото на водна баня или в микровълновата за 2-3 минути на отрязъци от 30 секуни, на които разбърквате добре.

Със шоколада поливате готовия сладкиш

Сервира се с щедра лъжица заквасена сметана.

Подготвила съм си сметана, довечера ще декустирам как е в комбинация с това шоколадово изкушение:).

Приятно готвене и още по- приятно изкарване на празника с любимите ви хора!!!

Източник

Няма коментари:

Публикуване на коментар