четвъртък, 17 февруари 2011 г.
Пухкав двуцветен кекс
Смело мога да заявя , че това е най- пухкавият кекс, който съм правила до момента:).По едно време се притесних, че ще прелее извън формата, но той се спря тъкмо навреме:))).Освен пухкав е и вкусен, много си върви с лъжица заквасена сметана или кисело мляко;).
Рецептата е на ivanp от "Гответе с мен" и е много сполучлива.Подходяща е за алергични към лактоза, тъй като в този кекс няма млечни продукти.Имам си в блога рецепта за кекс без яйца, сега си имам и без мляко:).
Получи се известно разминаване между оригиналната рецепта и това как аз приготвих кексчето, за което според мен е виновна големината на яйцата.За да не ви обърквам ще ви напиша как направих сладкиша аз, а вие погледнете източника, за да сте подготвени и за друг вариант на изпълнение;).
Необходими продукти :
6 бр. яйца
1 и ½ ч.ч. захар.
3 ч.ч. брашно
100мл. хладка вода
100мл. олио
1 пакетче бакпулвер
1 ч.л. какао
1 ванилена захар
брашно и олио за намазване на формата
Яйцата разбийте със захарта , докато се получи пухкав крем - отнема време, около 4-5 мин. и постепенно прибавете водата, а след това и олиото, като бъркате постоянно.Брашното смесете с бакпулвера и ванилията и постепенно го прибавете към сместа - в оригиналната рецепта брашното е 2 ч.ч., затова го прибавяйте постепенно, докато получите гъстотата на кексова смес.Бърка се докато се появят мехурчета. Форма за кекс се намазва с помощта на четка с олио и фино се поръсва навсякъде с брашно.
Изсипва се ¾ от сместа във формата, 1ч.л. какао се размесва с останалата смес и тя се изсипва отгоре върху предната смес.С помощта на вилица леко се разбъркват двете смеси, така че да се образуват шарки . Фурната се загрява на 180 градуса и се оставя само на долен реотан. Сложете формата със сместа на долно ниво във фурната. Когато се надигне сместа и стигне до върха на формата /отнема около 15-20 мин. / се включва и горният реотан. Общо се пече около 55 - 60 мин.,но това се отнася за моята фурна , която определям като много щадяща:). Проверете с клечка, ако излиза суха - готов е;).
В оригиналната рецепта печенето е на 200 гр. и кексът се изпича за по- кратко време.Аз съм свикнала обаче сладкиши и кексове да пека на 180 гр. - вие познавате фурните си, преценете сами.
Приятно готвене и още по- приятно похапване!
Източник
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Здравей Аелис,и аз на скоро открих рецепта на vanp от "Гответе с мен" и мога да кажа че е много сполучлива, моите яйчица бяха дребнички и затова сложих 7 бр, но наистина брашното можеше да е една идея повечко - към 2 и 1/2 ч. Получи се много вкусен въздушен кекс, не е сух - тип пандишпан. Благодаря на иван и на теб че популяризирахте рецептата
ОтговорИзтриванеKristina , знаех си, че едва ли съм единствената, която е забелязала това пухкаво чудо:).Мда, моите яйца пък бяха големи и сложих 6, както си е по рецептата, но 2 чаши брашно ми бяха малко, та добавих още цяла чаша.
ОтговорИзтриванеПрятна вечер ти пожелавам!
За кексовете въобще мога да споделя : намазвайте обилно формата с прясно масло , кората е мекичка и и много вкусна. След като научих това - вече изобщо не поръсвам с брашно. Даже на един кекс намазах и със свинска мас - калъпче купих от Лидл.
ОтговорИзтриванеГабриела
Габриела, само с прясно мляко ли?Без да се ползва масло?Аз винаги намазнявам и набрашнявам, но ако мога - бих го пропуснала:))).
ОтговорИзтриване