Аелис

Аелис
Много обичам да готвя и искам да споделя тази си страст с вас!

понеделник, 21 февруари 2011 г.

Кексчета с хладка вода


Вчера ме домързя да отида до магазина и реших да приготвя нещо сладичко с продуктите, които ми се намираха в наличност.Изникнаха няколко варианта, но аз се спрях на тези кексчета, които са се доказвали многократно - много лесни и много вкусни са, чудесен избор, когато ви се дояде сладичко , а нямате много време, за да си го приготвите.
Рецептата е на Блонди от бг - мама, която до момента не ме е подвеждала - правила съм и чуден брауниз по нейна рецепта, но за него ще ви разказвам някой друг път:)!
Не е необходимо да имате форми за мъфини, за да си приготвите тези кексчета - трябват ви само огнеупорни купички или някакви огнеупорни чашки.



Необходими продукти :

2 яйца
1 ч.ч. хладка вода
1 ч.ч. захар
3/4 ч.ч. стопен маргарин или олио
2 с. л. сладко
2 ч. ч. брашно
1 ванилия
1 к. л. сода
1 с. л. какао

Разбъркайте всичко, без какаото - от сместа отделете малка част, към която го добавяте. Сипвате в чашки за крем карамел или други огнеупорни чашки първо малко от светлата смес, после от какаовата, и после отново от светлата смес и печете около 35 мин, в предварително загрята на 180 гр. фурна. Не е нужно да обмазвате чашките, само ги изплакнете с вода преди да сипете сместа. Не залепват. Пълнете 2/3-ти, че бухват доста. Изчакайте да изстинат и с тъпата страна на нож обходете кексчетата в кръг, да се отделят от купичките и тогава ги извадете.Може да ги поръсите с пудра захар или да им направите шоколадова заливка, но аз си ги предпочитам така, чистички, с купичка кисело мляко;).
Използвах купички от дуралекс, по- големички са и ми се получиха 7 големи, бухнали кексчета.
Ако в сладкото има по- едри плодове - нарежете ги на по- ситничко, защото падат на дъното и кексчетата могат да залепнат за чашките.Не че няма да се отлепят, но формата им може леко да пострада;).

Приятно готвене и още по- приятно похапване!

Източник

6 коментара:

  1. Изглеждат супер! Ще се пробват!

    ОтговорИзтриване
  2. Тraiana , много ще се радвам , ако ти харесат:).Не помня колко пъти съм ги правила вече, с най- различни видове сладка - винаги се получават.
    Усмихната седмица ти пожелавам!

    ОтговорИзтриване
  3. Много ми харесаха! Ще ги пробвам скоро и аз:)

    ОтговорИзтриване
  4. Benita , много са приятни кексчетата, пробвай ги:).Аз току-що направих мидичките, и като видях , че си използвала жълтъците за плънката много се зарадвах, защото се чудих какво да правя с тях.Сега и моите са в плънката - съпругът ми ги опита и каза , че са много вкусни.Аз ще ги дегустирам довечера, ама само като ги гледам и знам, че ще ми харесат:).

    Приятен ден!

    ОтговорИзтриване
  5. Изглеждат обещаващо, някой ден ще ги пробвам.

    ОтговорИзтриване
  6. mano , стават много хубави, пробвай ги:).

    ОтговорИзтриване