Аелис

Аелис
Много обичам да готвя и искам да споделя тази си страст с вас!

четвъртък, 3 март 2011 г.

Постен сладкиш


Тази рецепта е на Лабрекс - вие вече сте виждали нейни рецепти в блога ми и най- вероятно ще виждате и още:).
Този сладкиш се прави почти от нищо , а е наистина вкусен.Аз самата не спазвам постите - нямам достатъчно воля за това, но пък рецептата ще е от полза на тези, които имат:).



За тестото:

2 - 2 1/2 ч.ч. брашно (използвам чаша 240 мл)
1 ч.л. бакпулвер
1/2 ч.ч. олио
1/2 ч.ч. гореща вода
щипка сол
захар за поръсване


1. Смесваме горещата вода с олиото, а брашното с бакпулвера. Замесваме тесто и оставяме да почине около половин час.

Ако тестото стане по-твърдо (използвате 2 1/2ч.ч брашно) и се меси с усилие, след като почине, става еластично, добре се точи, държи форма и не пропуска сока от плодовете.
Ако го замесите по-меко, с по-малко брашно (да кажем около 1.5-2 ч.ч.), то може да се тегли, сладкиша от него става мек и нежен. Удобно е за руло. Аз предпочитам по-твърдото.

2. Тестото разточваме на кръг с диам. около 40 см. и го слагаме в тавичка. Имайте предвид, че плънката се слага в центъра и частично се закрива от краищата на разточения кръг. За да се застраховате, тъй като плънката обикновено е по-сочна и не е малко, оставете тестото в центъра по дебело, отколкото в краищата.

3. Загънете върху плънката свободните краища, прави се на гънки – както се получи. Ако оставите по-малки крайчета, има опасност да изпадне плънка, затова я прикрийте по-добре и оставете открит центъра. Между другото, най-вкусно е мястото, където плодовете са скрити с тесто. Горната част напръскайте с вода и поръсете със захар. Сгънете парче фолио колкото сладкиша, така, че да прикриете с него само центъра с плънката, без да закривате тестото.

4. Печете при 205 С примерно около половин час, след това разгънете фолиото и покрийте целия сладкиш. Върнете във фурната за още 7-10 минути.

5. Плънки (могат да бъдат сладки, солени, от плодове, гъби, извара, кашкавал и др.

Примерни плънки:

1. От замразени вишни – размразете ги, извадете костилките, отцедете сока в съд, добавете 100гр захар и 2 с.л. брашно.С тел разбийте и сложете на огъня до сгъстяване, като гъст кисел.
Върху тестото в центъра поръсете с галета, сложете плодовете, а върху тях излейте сварения крем.
2. Може да се сложат плодове и да се поръсят със захар.

Така , това е рецептата на Лабрекс.Нищо не съм променяла при замесването на тестото, спазих точно нейните указания.Наистина лесно се работи с него и лесно се разточва.За плънка използвах гъсто домашно сладко от череши, което вече не беше толкова гъсто след изпичането;).За малко да се измъкне от сладкиша:))).
Ще посоча рецептата на Лабрекс като източник, там тя е написала и своите бележки .

Приятно готвене и още по- приятно похапване!

Източник

3 коментара:

  1. Tova testo e strahotno!
    Napravih go v sladuk(s karameleni qbulki) i solen variant( s plunka ot qica,sirene i ka6kaval)...i stanaha 4udesni mini galet4eta:)
    Blagodarq Vi, Aelis za spolu4livite recepti, koito ni predstavqte i dobriq Vi vkus, pri podbora im!
    Hubava nova sedmica!

    ОтговорИзтриване
  2. Tina, аз ти благодаря за хубавият коментар:).Не съм се престрашила да пробвам тестото в солен вариант, но след твоите думи непременно ще го направя.
    Хубава и усмихната седмица и на теб!

    ОтговорИзтриване
  3. Аз направих от тестото малки пурички с мармалад от дюли, станаха страхотни. Горещи ги овъргалях в пудра захар с ванилия. Моя колежка даде идеята ,тя ги направи с плодчета от вишнев конфитюр. Също чудесни. Тестото след като се остави да почине и охлади става като пластелин и се оформя много бързо и лесно.

    ОтговорИзтриване