сряда, 16 март 2011 г.
Сладкиш "Сахер"
Подозирам , че този сладкиш ще се прави много често у дома - мноооого шоколадов и сочен е, с лек намек за кайсиев аромат.Ако обичате тортата - и сладкиша много ще ви хареса.
Доскоро съпругът ми твърдеше, че не обича сладичко и че за десерт би предпочел пакетче солети:)))).Все му обяснявам, че десерта е нещо вкусничко и сладичко, и че в него е смисълът на вечерята:)))).Ама той - не, та не.
Изяде две парчета от сладкиша, и заяви, че всъщност обича сладичко, особено сладкиши, само кексовете понякога му идвали малко сухички:))).Та така - струва ми се , че напоследък започна да променя отношението си към десертите;).Сега се чувствам по- малко егоист, когато приготвям нещо, което да се превърне в смисъла на вечерята;).
Стига приказки, ето рецептата:):
Необходими продукти:
За блата:
1 ч.ч. кисело мляко
1 ч.л. сода
1 ч.ч. захар
1/2 ч.ч. олио
1 1/2 ч.ч. брашно
3 с.л. какао
За сиропа:
150 мл. сок от компот - използвах компот от кайсии
1 капсулка есенция ром
За намазване:
половин бурканче кайсиев мармалад
За глазурата:
100 гр. натурален подсладен шоколад
100 мл. сладкарска сметана
30 гр. масло
Продуктите за блата се разбъркват , като содата трябва да "угасите" в киселото мляко, прибавете захарта, разбъркайте добре ,добавете олиото ,отново разбъркайте, след това какаото, а накрая и пресятото брашно - не ви е нужен миксер, аз действах с вилица;).Намазнете и набрашнете форма или тавичка с диаметър 22 см.и покрийте дъното с хартия за печене.Изсипете сместа във формата и печете в предварително загрята на 180 гр. фурна до готовност - пробвайте с дървена клечка - ако излиза суха , блатът е готов.В моята фурна се изпича за 30-35 мин., но фурните са различни.Оставете блата хубаво да изстине във формата, след това го извадете и разрежете на две.Сложете едната половина в тортена чиния, сиропирайте с половината сироп и намажете с кайсиевият мармалад.Аз слагах сиропа малко " на око", количеството също е ориентировъчно - зависи колко сочен искате да бъде сладкишът ви.Върху мармалада слагате вторият блат, сиропирате го и се заемате да приготвите глазурата.
Шоколадът се начупва на малки парченца в по- голям съд.
Сметаната и маслото слагате на котлона, когато сметаната заври заливате с нея шоколада и бъркате енергично, докато парченцата шоколад се разтопят и се получи гладък крем.С него заливате сладкиша и прибирате в хладилника за около 2 часа.След това може да нападате:).
Много ми харесва това, че не се налага да се чака продължително време, преди да се пристъпи към хапване:).
Това е, опитайте го, заслужава си:)!
Приятно готвене и още по- приятно похапване!
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Наистина изглежда доста сочен! Поздравления!
ОтговорИзтриванеС тези изкусителни десерти разбирам съпруга ти, и аз бих захвърлила солетите и няма да откажа не на две а на три парчета. Много привлекателно сладкишче, ще го приготвя задължително! :)
ОтговорИзтриванеПоздрави!
ох, Аелис, страхотна торта, хем лесна и изглежда много вкусна, няма начин ще се пробва, диетата ще почака:)
ОтговорИзтриванеТази торта ми е любима, явно и сладкишът ще отиде в тази графа:)
ОтговорИзтриванеBenita , благодаря ти :)!
ОтговорИзтриванеЕлена,да споделиш дали ти е харесал:).Благодаря ти за хубавият коментар!
zaza_b , никак не е труден за приготвяне сладкиша - ще чакам отзиви:).
traiana , след като тортата ти харесва - и сладкиша ще ти допадне:).
Аелис,чудесен Сахер,а в комбинация с кайсиево сладко предчувствам колко ще е вкусен!Комплименти за рецептата!!!
ОтговорИзтриванеEлексир, благодаря ти!Аз, като повечето жени, много обичам комплименти:))).
ОтговорИзтриванеСахер е доста трудно да се направи поне за мен, аз самия много обичам да готвя, но сладкишите не са силната ми страна, но имам някои връзки и ще се уредя със твоя сахер ;))). Мисля, че на мен би ми вървял и с чаша мляко :)))
ОтговорИзтриванеПускай връзките в ход - много се надявам да ти хареса:).Мда, ще върви и с чаша мляко:).
ОтговорИзтриванеОт доста време се каня да си приготвя тази торта с неповторим наситен шоколадов вкус и съм сабрала доста различни рецепти-накрая ще взема да направя една сборна и да си доставя удоволствие. Твоят сладкиш изглежда много сочен и направо ми потекоха лигите и след всичките тия вкусотии които съм си набелязала от твоя блог незнам коя по напред да си приготвя! Поздрави
ОтговорИзтриванеДеси, много се радвам, че ти е направил впечатление сладкиша!Вкусен е наистина, пробвай го някой път , за да се увериш сама:))).И аз си имам копирани твои рецепти, няма да ги карам дълго да чакат:))).Много хубав морковен сладкиш зърнах, набелязала съм си го:))).
ОтговорИзтриванеТова ли е "Сахер".В блога на Йоана е съвсем друга рецепта.На коя да вярвам?
ОтговорИзтриванеАко искаш да направиш торта "Сахер" - рецептата на Йоана е твоята рецепта:).Тази, която е в моя блог , е по- опростена, но тъй като на вкус напомня за тортата, затова съм й дала това име - затова съм написала и "сладкиш" , а не торта.Сигурна съм, че по рецептата на Йоана ще се получи страхотна торта, голяма майсторка е тя:).На моя сладкиш хубавото му е , че става за нула време и на вкус си е екстра, може да го пробваш някой път:))).
ОтговорИзтриванеУспех и приятно прекарване на празниците!!!
Благодаря Ви,май по Йоана ще се прави.Хубави празници и на Вас и Вашите близки.
ОтговорИзтриванеПрекрасни празници и на теб:)))!
ОтговорИзтриване