четвъртък, 7 април 2011 г.
Зеле в глинен съд
Много вкусно ястие - признавам си, че ми става любимо:).Рецептата е на Лео - досега бях фен на сладкишите й, сега вече и ставам почитател и на основните ястия:).Честно казано не знаех какво ще се получи, нямах представа, че толкова "мързеливо" ястие ще се получи така вкусно.Авторката е уточнила, че може да се направи и с кисело зеле, но аз съм пробвала рецептата само с прясно и е чудесна, с кисело не знам как ще стане:(.
Стига приказки, ето я и рецептата :
Необходими продукти:
1 средно голяма прясна зелка
500гр. кайма
1 каф. ч. ориз
250 гр. доматено пюре - използвах "Дерони", бурканчето е от 260 гр., сложих го цялото;)
1 ч.л. сол
100 мл. олио
магданоз, чубрица
2-3 скилидки чесън
1. Нарязвате зелето на ивици , слагате го в гювеча (или тава) , сипвате една ч.л. сол и го намачквате с ръка.
2. На котлона в тиган запържвате каймата (като за мусака) и й добавяте подправките, дом. пюре , ориза и нарязаните на ситно скилидки чесън
3. Изсипвате каймата при зелето и разбърквате,добавяте 100 мл. олио и 1 ч.ч. вода.
4. Слагате във фурната за 30 мин. на максимална температура и после още 2 ч. на 150 градуса (ако трябва долейте вода и разбъркайте). Последните 20 мин. махнете капака и вдигнете градусите да се запече.
Използвах телешка кайма - ако вие предпочитате смес, тогава може да намалите количеството на мазнината, оставам преценката на вас.Ако ви тревожи комбинацията зеле и ориз, хубаво е да знаете, че ориза нито се вижда, нито се усеща - неговата цел най- вероятно е да "уплътни" ястието.
Приятно готвене и още по- приятно похапване!
Източник
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Изглежда супер! Ще се пробва!
ОтговорИзтриванеТraiana , вкусно е зелето, надявам се да ти хареса:).
ОтговорИзтриванеЗдравей Стела, правя нещо подобно, но на слоеве - ред зеле, стрито с чесън и копър, ред кайма с ориз, отгоре резени пресни домати - в йената, а описания от теб вариант съм правила с кисело зеле, но без чесън и домати и също е много вкусно - нещо като мързеливи сърми с кисело зеле.
ОтговорИзтриванеСлед свършване на киселото зеле,време е за пресното.Така че,ще го сготвя по този начин.Приятен ден!
ОтговорИзтриванеВесела, много ме заинтригуваха и двете ястия, които споменаваш - има ли ги описани някъде по- подробно?На вълна "прясно зеле" съм и ще ги пробвам;).
ОтговорИзтриванеЖивка , така си е - време е за прясно зеле:).Много го обичаме у дома.
Tova zelence mnogo ni haresa.
ОтговорИзтриванеNapravih go s kaima-smes i stana super.
Blagodarq za interesnata i lesna za izpulnenie recepta!!!
Тина, много се радвам, че си се доверила на препоръката ми, а още повече се радвам, че ти е харесало зелето:).
ОтговорИзтриванеХайде,че възкресението чука на вратата !
ОтговорИзтриванеReligulous
http://www.youtube.com/watch?v=m7jHXmY6ofQ
Така е!
ОтговорИзтриванеПриятно прекарване на празника!