Аелис

Аелис
Много обичам да готвя и искам да споделя тази си страст с вас!

четвъртък, 21 април 2011 г.

Козунак


Тази година му ударих голямо проучване - от две седмици наблюдавам как вълшебниците по готварските форуми приготвят вкусни и пълни с конци козунаци и само събирам информация.Това си е направо героизъм - на няколко пъти ми идваше да запретна ръкави и да направя една репетиция преди Великден, но ме спираше мисълта, че ще се наситим на козунаци и няма да са ни вкусни на празника.Е, до събота не можах да изчакам, реших да ги приготвя днес.
Много рецепти прочетох, коя от коя по- хубави, но в крайна сметка се спрях на рецептата на Танита - и други нейни неща сте срещали в блога ми, до едно много вкусни;).Не сбърках, че й се доверих и този път - разкошни козунаци се получиха, ароматни и вкусни и пълни с конци:)))).
Е, тестото го замеси машинката, която имам отскоро и не мога да й се нарадвам:). Така че заслугата за хубавите козунаци не е само моя:).
Ако още не сте решили по коя рецепта да направите козунак и сте оставили тази работа за събота - това е моето предложение за вас:).



Необходими продукти :

2 яйца + 1 белтък(жълтъка остава за намазване отгоре)
около 1 ч.ч прясно мляко
1/4 чаша разтопено масло
1с.л ром(по желание)- аз използвах една капсулка есенция ром
1 ч.ч захар
1/2ч.л. сол
около 4 1/4 до 4 1/2 ч.ч. брашно
1 с.л. суха мая
настъргана кора от един лимон - аз не сложих
настъргана кора от един портокал
Понеже яйцата са със различна големина, най-добре е в мерителна чаша да сложите 2-те яйца и белтъка и да долеете с прясно мляко, докато се получи 1 и 1/2ч.ч течност.
1ч.ч=240мл
1с.л=15мл
1ч.л=5мл
Важно: За успеха на козунаците всички продукти трябва да са със стайна температура.

От горните продукти се замесва тесто, в машина за хляб на цикъл Тесто(може разбира се и на ръка). В кошничката първо се слагат млякото, леко разбитите яйца, захарта, бъркайте докато се разтвори захарта ( яйцата, млякото и захарта аз бърках с тел за яйца, докато се разтопи захарта и тогава ги сложих в кошничката), после прибавете маслото и настърганите кори, брашното, в едно ъгълче солта и най-отгоре, в средата на брашното сложете маята.
В процеса на месене, след като тестото стане на топка и се отделя от стените на кошничката, се добавят по малко 2с.л. олио(на два или три пъти), като след всяко прибавяне се поръсва малко брашно.
Оставя се да свърши целия цикъл. Сладкото тесто втасва по-бавно, затова тестото се оставя в машината докато удвои обема си, дори и да е свършил цикъла- аз оставих тестото в машината около 10 минути след приключването на цикъла.
Pазделих тестото на две части и го сложих върху добре намазнена дъска за точене, ръцете ми също бяха намазнени. Направих два козунака - един кръгъл и един продълговат,за да мога да ги събера във фурната и да ги изпека наведнъж;).
Първият козунак - разделих на три равни части, като притисках с намазнени длани и леко издърпвах направих нещо като елипса, намазах я с течен шоколад и завих на шнурче.Усуках всяко шнурче хубаво, така както се изтисква мокра хавлия:).С трите усукани шнурчета оплетох плитка, завъртях я на кравай и я поставих в намазнена и набрашнена кръгла форма.Втората част на тестото разделих на две, леко притиснах и малко разтегнах тестото , поръсих с кафява захар, канела и стафиди и завих на шнурче.Процедурата по оплитането беше същата, само че с две шнурчета.Тестото е много приятно за работа - еластично е.
Плитката се поставя в намазнена и поръсена с брашно продълговата форма за печене. Покрива се и се оставя да втаса на топло- аз нямах търпение, облепих двете форми със свежо фолио и ги сложих във фурната на 30 гр., за да втасат по- бързо;).
Втасалите козунаци се намазват с жълтъка, разбит с няколко капки прясно мляко или вода и се поръсват със захар. Може да се поръсят с филирани бадеми или да се забучат цели, обелени бадеми.
Пекат се в предварително загрята до 180С градуса фурна, около 20 минути - продълговатият козунак наистина ми се изпече точно за 20 мин., но кръглият се наложи да го пека още 6-7 мин., тъй като беше по- голям.
Плънката е по желание :
В плитките може да сложите стафиди(предварително накиснати в ром докато омекнат), сладко със счукани орехи, или орехи, канела, стафиди и захар.
Може да разточете тестото на правоъгълник, да намажете със сладко и да навиете на руло.

Ами това е, дано не съм забравила нещо!

Не е трудно правенето на козунак, просто се иска повечко свободно време и търпение:).

Приятно козунакоправене и още по- приятно похапване!



Източник

10 коментара:

  1. Страхотен е станал, целият на конци!
    Весели празници!

    ОтговорИзтриване
  2. Аелис,справила си се повече от отлично!И разби още един мит за козунаците,че мазнината се слага,след като се замеси тестото.При теб,както виждам си добавила накрая само олиото,но маслото си сожила още в началото.Което веднага ме подсеща,че не са чак толкова важни правилата,колкото опитът в месенето,а ти го имаш,и то много добър!Козунакът ти наистина е станал с много конци,чудесен е!

    ОтговорИзтриване
  3. Ммм, чуден :) Много е хубава рецептата на Танита :)
    Поздрави от мен и светъл празник!

    ОтговорИзтриване
  4. Еликсир , и аз се учудих, че маслото се слага в началото на месенето, но след като Танита е написала така - съобразих се с рецептата й и не сбърках:).Да, след като се оформи хубава топка, добавих две супени лъжици олио, на порции, и поръсих с малко брашно.Накратко - изпълних подробно съветите на Танита и резултатът много ме зарадва.
    Благодаря ти за хубавия коментар!
    Приятно прекарване на празниците ти пожелавам!

    ОтговорИзтриване
  5. Зори, благодаря ти:).Наистина е много сполучлива рецептата на Танита.
    Вчера ти бях на гости - видях едно много вкусно кремче;).
    Приятно прекарване на великденските празници!

    ОтговорИзтриване
  6. Стела чудесен е станал, и какви конци само. Аз съм опитвала само веднъж да приготя козунак и опита ми беше повече от неуспешен. Твоя козунак е страхотен. Поздравления!
    Хубав празник!

    ОтговорИзтриване
  7. Елена, благодаря ти!Аз си мисля, че неуспешният ти опит най- вероятно се дължи на рецептата - сигурна съм,че можеш да приготвиш козунак, нужно ти е само желание,половин свободен ден и търпение, усета към кулинарията си го имаш:).
    Хубав празник и на теб!

    ОтговорИзтриване
  8. Страхотни са се получили козунаците ти, Аелис! Още няколко минути и моите ще бъдат готови!
    Весели празници!

    ОтговорИзтриване
  9. Танита, благодаря ти - комплимент от теб означава много за мен!Рецептата ти е много сполучлива , тези дни смятам и кифличките да направя;).
    Сигурна съм, че козунаците ти ще са великолепни!

    Весели празници и на теб!

    ОтговорИзтриване