Аелис

Аелис
Много обичам да готвя и искам да споделя тази си страст с вас!

неделя, 24 април 2011 г.

Агнешко печено


Агнешкото месо е много вкусно и ароматно и не мога да си обясня защо се сещам за него само на Великден и Гергьовден.Обещавам си да не го пренебрегвам повече - наистина заслужава да присъства на трапезата ни целогодишно:).
Веднага казвам, че тази рецепта знам от майката на съпруга ми - пробвали сме и други, но засега тази си ни е фаворит.Нищо особено не е рецептата, и не съдържа почти нищо друго , освен самото агнешко и може би затова е толкова сполучлива:).
Великденското ви агнешко най- вероятно е вече само спомен, но ако се чудите как да го приготвите за Гергьовден - това е моето предложение за вас:).

Необходими продукти :
1 агнешко бутче
сол
масло
2-3 с.л. лютеница

Посолете агнешкото бутче и го сложете в тавата, в която ще го приготвяте.Налейте вода ,колкото да покрие половината от височината на бутчето, другото да е открито.Откритата част на бутчето намажете обилно с мекото масло.Завийте тавичката с фолио хубаво , от всички страни и сложете във фурната - първите 25 мин. печете на около 220 гр., след това намалете фурната на 180 гр..Така месото се пече около 2 часа, като веднъж- два пъти се изважда от фурната и се залива с образувалият се сос.Времето за печене всъщност зависи от големината на бутчето, така че пробвайте с вилицата - ако месото е меко и вилицата влиза в него без съпротивление - готово е.Махнете фолиото и в соса добавете 2-3 с. л. лютеница - в началото соса ще ви се стори недостатъчно червен, но не се тревожете - докато месото се запича за хрупкава и вкусна коричка, соса се сгъстява и става наситено червен.Върнете ястието във фурната и печете до образуването на хубава коричка, като от време на време го заливате с червеният сос.Той изглежда много , докато месото се пече под фолиото, но при запичането много бързо се редуцира и сгъстява - ако се наложи добавете малко вода.

Това е всичко - лесно и вкусно:).Гарнитурата е по избор, аз сервирах агнешкото печено с картофи с масло и магданоз.

Приятно готвене и още по- приятно похапване!

4 коментара:

  1. Христис Воскресе!
    Чудесно изглежда, напълни ми се устата!

    ОтговорИзтриване
  2. Траяна ,наистина воскресе! Благодаря ти за коментара - наистина беше вкусно:).

    ОтговорИзтриване
  3. Аелис,страхотно крехко изглежда месцето!Мнооооого ми хареса!

    ОтговорИзтриване
  4. Еликсир, наистина става крехко;).

    ОтговорИзтриване