Аелис

Аелис
Много обичам да готвя и искам да споделя тази си страст с вас!

сряда, 27 април 2011 г.

Телешко варено


Любима супа у дома:)!Всички я обичаме, което е много удобно за мен - лесно се приготвя, а на финала всички са доволни:).
Сигурна съм, че знаете как се прави телешко варено, но може моето да е малко по- различно от вашето - пробвайте го;).А на тези от вас, които до сега не са приготвяли това ястие, ще кажа - крайно време е:).



Необходими продукти :

500-600 гр. телешко месо без кост
3 стръка пресен лук - само бялата част, ако нямате пресен, смело използвайте обикновен лук
3-4 картофа
2-3 моркова
100 мл. олио
1 ч.л. изсушена целина
сол на вкус - аз сложих една непълна с.л.

Почистете месото от жили и ципи и го нарежете на малки хапки.Измийте го добре и го сложете в студена вода - около 2 литра.Включете котлона и внимателно наблюдавайте телешкото - като се затопли водата, започва да се образува пяна - отпенвайте я внимателно, без отстатък, това е важно.Когато месото спре за отпуска пяна - сложете капака на тенджерата, намалете котлона и оставете месото да се готви на среден огън около час и двайсет минути.Наглеждайте го, ако се наложи - долейте малко вода.Когато месото е сварено, добавете зеленчуците - картофите нарежете по- едро, морковите на колелца, пресният лук - на ситно.Добавете солта, олиото и целината и оставете ястието да се готви до готовност на картофите.

Какво да правите, ако пропуснете момента за отпенването и ястието заври, а на повърхноста му има много пяна?Моят съвет е да не го допускате, но ако все пак стане - изхвърлете водата, измийте хубаво месото, късче по късче, сложете нова вода и започнете да го готвите.Бульонът ще загуби част от аромата си, но така е по- добре, отколкото телешкото ви варено да стане мътно и в него да плува част от пяната.

Много писане му изписах, това да не ви тревожи - супер лесно се приготвя , давайте смело!

Приятно готвене и още по- приятно похапване!

Няма коментари:

Публикуване на коментар