сряда, 27 април 2011 г.
Хляб с айрян
Това е една много сполучлива рецепта за хляб , приготвен в хлебопекарна.Получава се един наистина огромен хляб с превъзходен вкус - като козуначен е.Рецептата е на Полин-а и е предназначена за машини с капацитет 1500 гр., но ще ви дам и пропорции за машина с капацитет до 1000 гр..Разбира се, може да се приготви и ръчно - съвсем скоро възнамерявам да направя пита или тутманик с това тесто;).
Необходими продукти:
За 1500 гр.
350 мл айрян - приготвих го от 200 мл. пълномаслено кисело мляко и 150 мл. вода
2 яйца - ако са малки сложете 3
2 с.л. захар /непълни/
1 с.л. сол
75 г краве масло
670 г брашно- пресявам го
1 пакет суха мая 7 г
В кошничката сложете предварително приготверият айрян, след това яйцата, размекнатото масло, захарта и солта.Следва пресятото брашно( не слагайте цялото количество), а върху него - маята.Нагласяте машинката на основната програма, 1000 гр. и средно изпечена коричка и готово.Не изсипвайте всичкото брашно наведнъж, когато машината започне да меси - следете тестото и добавяйте брашно до получаване на хубава топка.След като получите такава топка свалете капака на машинката и я оставете да си върши работата:)
Моят хляб втаса по- бързо от предвиденото в програмата, така че изключих машинката и включих на програма , при която тестото направо се запича - хлябът беше готов за 40 мин..Това е на моята машина, на вашата може и да е различно, затова първият път си наблюдавайте хляба, а следващите пъти( защото със сигурност ще има такива:)))оставете машинката да се оправя сама:).
Ето и версия на този хляб, пригодена за машини до 1000 гр.
айрян мл 260
яйца (по-малки) 2 бр
захар (непълни) 1.5 с.л.
сол 0.7с.л.
краве масло 56 гр
бяло брашно 500 гр
суха мая 5гр
Програма 1(основна)
Приятно хлебоправене и още по- приятно похапване!
Източник
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Много ти благодаря за рецептата. За Великден получих хлебопекарна, но още не мога да уцеля съставките и чалъма, както се казва.Моята е за 700 и 900 грама, ще намаля малко продуктите и непременно ще пробвам. То, така или иначе , само пробвам и хвърлям:)Но ще й хвана цаката:)
ОтговорИзтриванеТраяна, бих ти препоръчала да погледнеш този блог :
ОтговорИзтриванеhttp://forumbabgmama.blogspot.com/
И тази тема :
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=575715.0;topicseen
Този блог и момчетата и момичетата от темата ми помогнаха да опозная машинката - и аз я имам отскоро, около 2 седмици преди Великден си я взех.
Веднъж като се научиш да правиш топка като тази в блога - и всичко е ок, тя машинката другото си го прави сама.
Много се надявам хлебчето с айрян да ти се получи и да ти хареса на вкус!
Здравейте, хлябът Ви е много хубав, предполагам, че и вкусът му е великолепен. Имам въпрос: каква точно е Вашата машинка, защото моята хлебопекарна не може да докара такъв великолепен загар като Вашата.
ОтговорИзтриванеМоника, машинката ми е Мулинекс 5023.Наистина е много вкусно хлебчето, пробвай го някой път:).
ОтговорИзтриванеОооо,правила съм този хляб,страхотен е!Изобщо печивата с кисело мляко или айрян са много по-обемни и са ми предпочитани!И твоят е станал супер,Аелис!
ОтговорИзтриванеСърдечни поздрави от мен!
Еликсир, наистина е много хубав хляба.Мисля следващият път да му сложа и малко сусам:).
ОтговорИзтриванеMного ти благодаря, почвам да чета веднага!:)А моята хлебопекарна е същата като твоята:)
ОтговорИзтриванеАми супер, значи ще обменяме опит:).Веднъж като нацелиш каква топка трябва да получиш - и след това е лесно.
ОтговорИзтриванеМно-о-ого хубав е станал!
ОтговорИзтриванеМда, наистина вкусен хляб, вчера отново правих не знам за кой път:).
ОтговорИзтриванеАелис, идвам с благодарности за невероятно сполучливата рецепта за хляб! Стана превъзходен! Използах количествата за 1000 г, спазих абсолютно точно пропорциите и той стигна до ...... небето (т.е. капака). Толкова мекичък и пухкав стана. Права си, че няма да се остане само с едно правене. Благодаря от сърце!:-))
ОтговорИзтриванеМони, това ми е любимият хляб до момента!Наистина става огромен, но е толкова вкусен, че изчезва бързо, бързо:))).Много се радвам, че и на теб ти е харесал!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти за рецептата. За Коледа още ни подариха хлебопекарна и чак сега се накумих да я пробвам. Запалих се и сега пробвам където каквото прочета. Но тази рецепта с айрян най-добре и вкусно става. Ще пробвам и тази с изветрялата бира, проблема е, че съпруга и биропочитател и такава не се задържа в изветрял вид у нас :) Все пак ще успея да скрия колкото за един хляб ;)
ОтговорИзтриванепочивка малдиви, наистина е много сполучлив този хляб!Правя и един друг хляб с айрян, но кога ли ще ми остане време да го публикувам....
ОтговорИзтриванеЩе се постарая да е скоро.
Поздрави и хубава вечер!