Аелис

Аелис
Много обичам да готвя и искам да споделя тази си страст с вас!

сряда, 27 април 2011 г.

Хляб с айрян


Това е една много сполучлива рецепта за хляб , приготвен в хлебопекарна.Получава се един наистина огромен хляб с превъзходен вкус - като козуначен е.Рецептата е на Полин-а и е предназначена за машини с капацитет 1500 гр., но ще ви дам и пропорции за машина с капацитет до 1000 гр..Разбира се, може да се приготви и ръчно - съвсем скоро възнамерявам да направя пита или тутманик с това тесто;).

Необходими продукти:
За 1500 гр.
350 мл айрян - приготвих го от 200 мл. пълномаслено кисело мляко и 150 мл. вода
2 яйца - ако са малки сложете 3
2 с.л. захар /непълни/
1 с.л. сол
75 г краве масло
670 г брашно- пресявам го
1 пакет суха мая 7 г

В кошничката сложете предварително приготверият айрян, след това яйцата, размекнатото масло, захарта и солта.Следва пресятото брашно( не слагайте цялото количество), а върху него - маята.Нагласяте машинката на основната програма, 1000 гр. и средно изпечена коричка и готово.Не изсипвайте всичкото брашно наведнъж, когато машината започне да меси - следете тестото и добавяйте брашно до получаване на хубава топка.След като получите такава топка свалете капака на машинката и я оставете да си върши работата:)

Моят хляб втаса по- бързо от предвиденото в програмата, така че изключих машинката и включих на програма , при която тестото направо се запича - хлябът беше готов за 40 мин..Това е на моята машина, на вашата може и да е различно, затова първият път си наблюдавайте хляба, а следващите пъти( защото със сигурност ще има такива:)))оставете машинката да се оправя сама:).

Ето и версия на този хляб, пригодена за машини до 1000 гр.

айрян мл 260
яйца (по-малки) 2 бр
захар (непълни) 1.5 с.л.
сол 0.7с.л.
краве масло 56 гр
бяло брашно 500 гр
суха мая 5гр
Програма 1(основна)


Приятно хлебоправене и още по- приятно похапване!

Източник

14 коментара:

  1. Много ти благодаря за рецептата. За Великден получих хлебопекарна, но още не мога да уцеля съставките и чалъма, както се казва.Моята е за 700 и 900 грама, ще намаля малко продуктите и непременно ще пробвам. То, така или иначе , само пробвам и хвърлям:)Но ще й хвана цаката:)

    ОтговорИзтриване
  2. Траяна, бих ти препоръчала да погледнеш този блог :

    http://forumbabgmama.blogspot.com/

    И тази тема :

    http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=575715.0;topicseen

    Този блог и момчетата и момичетата от темата ми помогнаха да опозная машинката - и аз я имам отскоро, около 2 седмици преди Великден си я взех.
    Веднъж като се научиш да правиш топка като тази в блога - и всичко е ок, тя машинката другото си го прави сама.
    Много се надявам хлебчето с айрян да ти се получи и да ти хареса на вкус!

    ОтговорИзтриване
  3. Здравейте, хлябът Ви е много хубав, предполагам, че и вкусът му е великолепен. Имам въпрос: каква точно е Вашата машинка, защото моята хлебопекарна не може да докара такъв великолепен загар като Вашата.

    ОтговорИзтриване
  4. Моника, машинката ми е Мулинекс 5023.Наистина е много вкусно хлебчето, пробвай го някой път:).

    ОтговорИзтриване
  5. Оооо,правила съм този хляб,страхотен е!Изобщо печивата с кисело мляко или айрян са много по-обемни и са ми предпочитани!И твоят е станал супер,Аелис!

    Сърдечни поздрави от мен!

    ОтговорИзтриване
  6. Еликсир, наистина е много хубав хляба.Мисля следващият път да му сложа и малко сусам:).

    ОтговорИзтриване
  7. Mного ти благодаря, почвам да чета веднага!:)А моята хлебопекарна е същата като твоята:)

    ОтговорИзтриване
  8. Ами супер, значи ще обменяме опит:).Веднъж като нацелиш каква топка трябва да получиш - и след това е лесно.

    ОтговорИзтриване
  9. Мда, наистина вкусен хляб, вчера отново правих не знам за кой път:).

    ОтговорИзтриване
  10. Аелис, идвам с благодарности за невероятно сполучливата рецепта за хляб! Стана превъзходен! Използах количествата за 1000 г, спазих абсолютно точно пропорциите и той стигна до ...... небето (т.е. капака). Толкова мекичък и пухкав стана. Права си, че няма да се остане само с едно правене. Благодаря от сърце!:-))

    ОтговорИзтриване
  11. Мони, това ми е любимият хляб до момента!Наистина става огромен, но е толкова вкусен, че изчезва бързо, бързо:))).Много се радвам, че и на теб ти е харесал!

    ОтговорИзтриване
  12. Благодаря ти за рецептата. За Коледа още ни подариха хлебопекарна и чак сега се накумих да я пробвам. Запалих се и сега пробвам където каквото прочета. Но тази рецепта с айрян най-добре и вкусно става. Ще пробвам и тази с изветрялата бира, проблема е, че съпруга и биропочитател и такава не се задържа в изветрял вид у нас :) Все пак ще успея да скрия колкото за един хляб ;)

    ОтговорИзтриване
  13. почивка малдиви, наистина е много сполучлив този хляб!Правя и един друг хляб с айрян, но кога ли ще ми остане време да го публикувам....
    Ще се постарая да е скоро.

    Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване