четвъртък, 19 май 2011 г.
Кекс с масло и орехи и една награда
Това е един много вкусен кекс!Докато беше във фурната вкъщи се носеше аромата на масло и печени орехи - разкош!Нежен и вкусен сладкиш е, от онези , при които не можеш да минеш само с едно парченце:).
Рецептата е на Eli83 и е наистина много сполучлива!
Необходими продукти :
5 яйца (отделят се жълтъците от белтъците)
1 ч.ч. брашно
1 ч.ч. захар
1/2-1 ч.ч. орехи
50-60 гр. масло
Рецептата е без набухвател, това да не ви изненадва;).
Жълтъците и белтъците се разделят!Белтъците и захарта се разбиват на сняг - първо се бият само белтъците с миксер до меки връхчета, после се добавя по малко захарта, до получаване на твърди връхчета!
Постепенно към белтъчения сняг се прибавят жълтъците( предварително разбъркани с вилица) и с помощта на дървена лъжица или шпатулка внимателно разбъркайте, отдолу нагоре, за да не спаднат белтъците,добавете и брашното и отново разбъркайте внимателно с шпатулата до усвояването му и готово!
Във формичката за кекс се разтопява маслото във фурната Към разтопеното масло се прибавят на едро счукани орехи,отгоре се изсипва сместа и е готово за печене!
Пече се в предварително загрятата фурна на 180гр., при мен около 35 мин., при вас може и да е различно времето.
Не се отваря докато се пече ,за да не спадне!
Става пандишпанов, вкусен и ароматен кекс!
След като се изпече, се изчаква 15 мин. с и се обръща в подходяща чиния!
И изпечените орехи са отгоре заедно със разтопеното и попило масло !
Може да се поръси и с пудра захар - аз си го оставих чистичък:)!
Източник
А сега за наградата - много им се радвам на тези награди и Еликсирчето е чула отнякъде за тази ми слабост:))).Еликсир , благодаря ти от сърце, истинска радост ми достави с тази прекрасна награда!!!
Ето я, споделям я с всички вас :
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Аелис, кексът изглежда много изкусително! И, като чета продуктите, страшно ще ми хареса. Прибавям си го към списъка с рецепти за правене.
ОтговорИзтриванеАелис, прекрасен е!Веднага си взимам парченце:)
ОтговорИзтриванеЕли, наистина се надявам да ти хареса.Пухкав и нежен е, ако успееш да го направиш - сподели дали ти е допаднал:)!
ОтговорИзтриванеМария , дано ти е харесало парченцето:))).Много се радвам, че ти харесва кексчето!
ОтговорИзтриванеМасло и орехи - няма как да не ухае разкошно.:-) Този пухкав кекс с хрупкавата си коричка изглежда великолепно!Мога да си представя и колко е вкусен.
ОтговорИзтриванеЧестита ти заслужена награда, Аелис!
Мони ,благодаря ти:)! И аз днес се наслаждавах на едни вкусни спагети в твоя блог:).
ОтговорИзтриванеСтрахотно изглежда този кекс - пухкав, чак ми замириса:) А какъв е размерът на формата, в която го печеш?
ОтговорИзтриванеГуинет, наистина е пухкав и ароматен:).Специално за теб измерих диаметъра на формата - в горната, по-широката част , от ръбче до ръбче е 24 см. диаметъра.
ОтговорИзтриванеЧудесен е!
ОтговорИзтриванеЧестита награда!
Траяна , благодаря!!!
ОтговорИзтриване