Аелис

Аелис
Много обичам да готвя и искам да споделя тази си страст с вас!

четвъртък, 19 май 2011 г.

Кекс с масло и орехи и една награда


Това е един много вкусен кекс!Докато беше във фурната вкъщи се носеше аромата на масло и печени орехи - разкош!Нежен и вкусен сладкиш е, от онези , при които не можеш да минеш само с едно парченце:).
Рецептата е на Eli83 и е наистина много сполучлива!


Необходими продукти :

5 яйца (отделят се жълтъците от белтъците)
1 ч.ч. брашно
1 ч.ч. захар
1/2-1 ч.ч. орехи
50-60 гр. масло
Рецептата е без набухвател, това да не ви изненадва;).



Жълтъците и белтъците се разделят!Белтъците и захарта се разбиват на сняг - първо се бият само белтъците с миксер до меки връхчета, после се добавя по малко захарта, до получаване на твърди връхчета!
Постепенно към белтъчения сняг се прибавят жълтъците( предварително разбъркани с вилица) и с помощта на дървена лъжица или шпатулка внимателно разбъркайте, отдолу нагоре, за да не спаднат белтъците,добавете и брашното и отново разбъркайте внимателно с шпатулата до усвояването му и готово!
Във формичката за кекс се разтопява маслото във фурната Към разтопеното масло се прибавят на едро счукани орехи,отгоре се изсипва сместа и е готово за печене!

Пече се в предварително загрятата фурна на 180гр., при мен около 35 мин., при вас може и да е различно времето.
Не се отваря докато се пече ,за да не спадне!
Става пандишпанов, вкусен и ароматен кекс!
След като се изпече, се изчаква 15 мин. с и се обръща в подходяща чиния!
И изпечените орехи са отгоре заедно със разтопеното и попило масло !
Може да се поръси и с пудра захар - аз си го оставих чистичък:)!

Източник

А сега за наградата - много им се радвам на тези награди и Еликсирчето е чула отнякъде за тази ми слабост:))).Еликсир , благодаря ти от сърце, истинска радост ми достави с тази прекрасна награда!!!
Ето я, споделям я с всички вас :

10 коментара:

  1. Аелис, кексът изглежда много изкусително! И, като чета продуктите, страшно ще ми хареса. Прибавям си го към списъка с рецепти за правене.

    ОтговорИзтриване
  2. Аелис, прекрасен е!Веднага си взимам парченце:)

    ОтговорИзтриване
  3. Ели, наистина се надявам да ти хареса.Пухкав и нежен е, ако успееш да го направиш - сподели дали ти е допаднал:)!

    ОтговорИзтриване
  4. Мария , дано ти е харесало парченцето:))).Много се радвам, че ти харесва кексчето!

    ОтговорИзтриване
  5. Масло и орехи - няма как да не ухае разкошно.:-) Този пухкав кекс с хрупкавата си коричка изглежда великолепно!Мога да си представя и колко е вкусен.
    Честита ти заслужена награда, Аелис!

    ОтговорИзтриване
  6. Мони ,благодаря ти:)! И аз днес се наслаждавах на едни вкусни спагети в твоя блог:).

    ОтговорИзтриване
  7. Страхотно изглежда този кекс - пухкав, чак ми замириса:) А какъв е размерът на формата, в която го печеш?

    ОтговорИзтриване
  8. Гуинет, наистина е пухкав и ароматен:).Специално за теб измерих диаметъра на формата - в горната, по-широката част , от ръбче до ръбче е 24 см. диаметъра.

    ОтговорИзтриване
  9. Чудесен е!
    Честита награда!

    ОтговорИзтриване