Аелис

Аелис
Много обичам да готвя и искам да споделя тази си страст с вас!

неделя, 22 май 2011 г.

Торта Рошла


Отдавна се каня да направя тази торта - рецептата е на Лабрекс, дори преди време я обезпокоих с въпроси относно направата й и тя много търпеливо отговори на всичките.Е, тогава й се размина на Рошлата, че не разполагах с време за престой, но на 21.05 дойде и нейният ред - чудесна е, лека и вкусна , а приготвянето й наистина се оказа много лесно.Най-трудната част беше да изчакам да минат 10 часа, преди да я разрежа:).

Лабрекс, много ти благодаря за поредната хубава рецепта!


Необходими продукти:

За блатовете:

• 4 яйца,
• 2 ч.ч. захар / от 250 мл/,
• 3 ч.ч. брашно,
• 400 гр. сметана, /може и кисело мляко/-използвах кисело мляко с 4.5% масленост
• 2 ч.л.сода или бакпулвер
• ванилия,
• 3,5 с.л. какао

За крема:

• 1,5 кг заквасена сметана, / 4 големи кофички/
• 1 ч.ч. захар

За глазурата:

• 100 гр.краве масло,
• 2 с.л. какао,
• 3 с.л. прясно мляко, /или кисело, или сметана/-използвах прясно
• 3 с.л.захар

Приготвяне:

тесто:
От яйцата, сметаната /или киселото мляко/, брашното, захарта и содата/угасена с лимонов сок или оцет/ се забърква тесто - аз "угасих" содата в киселото мляко. Дели се на две части и в едната се добавя какаото. Пекат се два блата – бял и кафяв.Тестото не е много гъсто, излива се в тава, намазана с мазнина и поръсена с брашно. Блатовете се пекат при 180 град около 25 мин. , след което се оставят да изстинат. Начупват се на малки парчета, горе-долу като пъдпъдъчи яйца, т.е. на хапки.
Всяко парченце се топи в разбърканата със захар сметана и се подрежда в чиния във форма на торта - сложих захарта в сметаната, съвсем леко разбърках и пъхнах в хладилника за час - така захарта се разтваря без да се втечнява сметаната.

Приготвя се глазурата:
В съд слагаме на огъня маслото, млякото, захарта и какаото, нагряваме и разбъркваме до пълното разтваряне на захарта. Охлаждаме и покриваме тортата, като поливаме с лъжица или направо със съда. Пъхаме в хладилника.http://www.blogger.com/img/blank.gif

Коментарите на Лабрекс:

За да не печете два блата, вземете по-голяма тава и изсипете в едната половина бялото тесто, в другата кафявото - последвах този неин съвет и пекох блатовете наведнъж. Става като Ин и Ян. Тортата е голяма, спокойно може да се направи от половината продукти. Много лека, бърза, вкусна и приятна тортичка. Ако я направите вечерта, на другия ден ще имате готово чудесно сладкишче.

Няма какво повече да добавя, чудна е тортичката.Ако цъкнете на източник, ще я видите и снимана на различните етапи от приготвянето й.

Приятно тортоправене и още по- приятно похапване!

Източник

8 коментара:

  1. Отдавна й се каня и аз на тази вкусотия,а сега и ти ми я припомни Аелис!
    Страхотно вкусно изглежда и в твое изпълнение!
    Понякога,ако ми остане някой кекс или мъфини,ги начупвам по същия начин,разбивам и един крем на Йоткер и оформям на принципа на Рошлата,става наистина много сочно!
    Поздрави сърдечни!

    ОтговорИзтриване
  2. Нели, наистина интересна торта се получава - сочна и вкусна:)!

    ОтговорИзтриване
  3. Еликсир, и аз дълго отлагах напарвата й;).Вкусна е, пробвай я:).А кекс и мъфини у дома не остават - аз и голямата ми дъщеря активно се грижим за това:)))).Но имам един готов блат, останал от една торта - мога да се възползвам от предложението ти, да го начупя и да го гарнирам с кремче на доктора;).Благодаря ти за идеята!

    ОтговорИзтриване
  4. Аелис, страхотно ти се е получила "Рошлата"! Май ще трябва и аз да я спретна преди да са настанали жегите. Поздравления!:-)

    ОтговорИзтриване
  5. Мони, тя е лека Рошлата, може и лятото да се направи:).Пробвай я, дано ти хареса колкото на нас:)!

    ОтговорИзтриване
  6. Я какво съвпадение :)) Преди около месец, може би, и аз я правих тази торта по рецепта на една съфорумничка Еmmi, но бе под името Пинчер кучерявый. Аз малко я поприбах - в една купа ги сложих кубчетата със сметаната и после блата. Много се хареса на моите диванета :)) Въобще, ние си падаме по торти със заквасена сметана вкъщи, така че тази нямаше как да не попадне в графа любими :))
    Чудесна е, наистина!
    Ето как изглежда моята >>

    ОтговорИзтриване
  7. Федора, тя си е руска рецептата, Лабрекс е посочила нейният източник - ето линк :
    http://www.cook-talk.com/forum/index.php?showtopic=4601

    И на нас много ни хареса тортичката, ще се прави пак, много е сполучлива рецептата.А за съвпадението - то аз от много време й се каня на тази торта, и все нещо изниква, та сега й дойде реда:).
    Явно има проблем с линка, който си дала към снимката - малко по- късно ще се пробвам да видя и твоята торта, сигурна съм, че ще е чудесна:))).
    Приятна вечер!

    ОтговорИзтриване