Аелис

Аелис
Много обичам да готвя и искам да споделя тази си страст с вас!

вторник, 26 юли 2011 г.

Хляб с прясно мляко и семена



В сайта на бг- мама има цяла тема, посветена на рецепти за хлебопекарни - цък:). Та там Raya е написала няколко рецепти, между които и тази, която основно ползва за приготвяне на хляб.Използвайки рецепетата за основа , получих едно много вкусно хлебче, което влиза в списъка на любимите ми.
Промених малко рецептата, но съм сигурна , че и ако ползвате тази от източника , пак ще се получи много вкусно хлебче.



Необходими продукти:

300 мл. прясно мляко
3 с.л. зехтин
1 1/2 ч.л. сол
500 гр. брашно
2 с.л. захар - равни, едната дори малко непълна
2 ч.л. мая - използвах 9-10 гр. жива мая

Добавки:
1 с.л. слънчогледово семе
1 с.л. тиквено семе
1 с.л. сусам

Първо сложете в кошничката мокрите съставки, а накрая пресятото брашно и върху него натрошената жива мая( ако използвате суха, пак се слага над брашното).Включвате на основната програма, аз избрах средно препечена коричка, 1000 гр. тесто.Рецептата е доста точна, но наблюдавайте тестото - трябва да се получи хубава, отделяща се от стените топка.Останалото ще свърши машинката ви:))).

Приятно хлебоправене и още по- приятно похапване!



Източник

2 коментара:

  1. Съвсем честно си признавам, че след като два пъти опитах да приготвя хляб в нашата машина и не се получи просто я прибрах. Но като видях тази рецепта май е време за трети опит :) Заповядай при мен да си вземеш една награда :)

    ОтговорИзтриване
  2. Габи, важното е да стане на хубава топка тестото - аз вече не меря брашното, слагам малко по- малко от необходимото и добавям до хубава топка - да се отделя от стените и да не " маже" под бъркалките:))).
    А за наградата - незабавно ти идвам на гости:))).

    ОтговорИзтриване